Πολιτική
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 15:13

Αλαβάνος: «Σωρεία κρουσμάτων βίας, αυθαιρεσίας και εξευτελισμού»

Στις παρεμβάσεις και υποδείξεις που έχουν γίνει από το Συνήγορο του Πολίτη στο θέμα των προσφύγων, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως σχετικά με τη λειτουργία της Αστυνομίας, ή τη σημαντική Έκθεση για τα Δικαιώματα των Ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Συνηγόρου κ.Καμίνη. Όπως είπε ο κ.Αλαβάνος, η Διοίκηση θα έπρεπε να είναι πιο ευαίσθητη στις υποδείξεις που γίνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την πλευρά του ο κ.Καμίνης είπε ότι παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στον Πρόεδρο του ΣΥΝ (όπως και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης), καθώς και την περίληψη της ετήσιας έκθεσης, αλλά και τις δύο εκθέσεις για τον ΟΑΕΔ και το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της ανεργίας.

Με αφορμή την παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα επεισόδια αστυνομικής βίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι πλέον φανερό ότι αυτά που έγιναν στην Ομόνοια δεν αποτελούν μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά. Αυτό που καταδεικνύεται από τις Εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι ότι έχουμε σωρεία κρουσμάτων βίας, αυθαιρεσίας και εξευτελισμού της αξιοπρέπειας, που κατά κύριο λόγο στρέφονται ενάντια σε νεανικούς πληθυσμούς, ενάντια σε φοιτητές, ενάντια σε πολιτικούς πρόσφυγες, ενάντια σε μετανάστες και μετανάστριες, ενάντια σε ομοφυλόφιλους, ενάντια σε οποιονδήποτε έχει μια διαφορετικότητα».

Ο κ.Αλαβάνος μίλησε για τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, γιατί, όπως είπε, «έχουμε ένα Αυταρχικό Κράτος ενώ οι πολίτες ζητούν ένα Κοινωνικό Κράτος που θα τους στηρίξει».

Eρώητηση στον πρωθυπουργό για την αστυνομική βία

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέθεσε σήμερα ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τα κρούσματα αστυνομικής, αλλά και για την απομάκρυνση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, η οποία πρόκειται να έρθει στην ημερήσια διάταξη της Βουλής την Παρασκευή. «Ελπίζω αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός να είναι παρών», παρατήρησε ο κ.Αλαβάνος.