Οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας διέταξαν τη σύλληψη της μεταβατικής τέως προέδρου Ζανίν Άνιες και πολλών υπουργών της με την κατηγορία της «στάσης» και της «τρομοκρατίας».
Οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας διέταξαν σήμερα τη σύλληψη της μεταβατικής τέως προέδρου Ζανίν Άνιες και πολλών υπουργών της με την κατηγορία της «στάσης» και της «τρομοκρατίας».
Τα εντάλματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το φερόμενο πραξικόπημα σε βάρος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.
Ένα αντίγραφο του εντάλματος που εξέδωσε ο εισαγγελέας Αλσίδες Μεχιγιόνες αναρτήθηκε στο Twitter από την ίδια την Άνιες, με το σχόλιο: «Η πολιτική δίωξη ξεκίνησε».
Ο εισαγγελέας Μεχιγιόνες δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε εικόνες από τη σύλληψη, νωρίτερα σήμερα, του πρώην υπουργού Ενέργειας Ροντρίγκο Γκουσμάν, στην πόλη Τρινιδάδ.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών ξεκίνησε μετά τη μήνυση που κατέθεσε τον Δεκέμβριο η Λίδια Πατί, μια πρώην βουλευτής του κόμματος του Έβο Μοράλες (2006-19), κατηγορώντας τη μεταβατική τέως πρόεδρο ότι ανέτρεψε, τον Νοέμβριο του 2019, τον σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας. Η Πατί κατηγορεί την Άνιες, πολλούς πρώην υπουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς για «στάση», «τρομοκρατία» και «συνωμοσία».
«Το MAS (σ.σ. Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό, το κόμμα του Μοράλες) αποφάσισε να επιστρέψει στις συνήθειες της δικτατορίας. Είναι κρίμα, επειδή η Βολιβία δεν χρειάζεται δικτάτορες, χρειάζεται ελευθερία και λύσεις», ανέφερε η Άνιες.
Τα εντάλματα, εκτός από τον Γκουσμάν, αφορούν επίσης πολλούς άλλους υπουργούς της προηγούμενης, μεταβατικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020), όπως τους Αρτούρο Μουρίγο (Εσωτερικών), Λουίς Φερνάντο Λόπες (Άμυνας), Γιέρκο Νούνιες (Προεδρίας) και Άλβαρο Κοΐμπρα (Δικαιοσύνης).
Η μήνυση στρέφεται και εναντίον του ισχυρού άνδρα της Σάντα Κρους, του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Μοράλες από την προεδρία, τον Νοέμβριο του 2019. Ο Καμάτσο εξελέγη κυβερνήτης την Κυριακή και σε βάρος του δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.
Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, λόγω της σύγχυσης που επικράτησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ακολούθησε έκρηξη βίας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι.
Με φόντο τις συνεχείς διαδηλώσεις, η αστυνομία αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές και ο στρατός απέσυρε τη στήριξή του στον Μοράλες ο οποίος τελικά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και αυτοεξορίστηκε, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Επέστρεψε στη Βολιβία μετά τη νίκη του Λούις Άκρε, στενού συμμάχου του, στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP