Πολιτική
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 18:07

Σε θέσεις μάχης το ΠΑΣΟΚ

Σε θέση εκλογικής μάχης τίθεται για όλο το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συνεδρίου. «Ολο το καλοκαίρι θα δουλέψουμε σχεδιασμένα, με βάση το πρόγραμμα και την υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η ανάδειξη του προγράμματος και η υπεύθυνη και σωστή αντιπολίτευση πάνε χέρι - χέρι.

Όπως είπε, η διάταξη των στελεχών του κόμματος θα γίνει με ευθύνη του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκου Αθανασάκη, με τρόπο ώστε όλα τα στελέχη να καλύπτουν όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και κάθε κλαδικό και θεματικό τομέα και σε αντιπαράθεση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε στα στελέχη του Κινήματος την εμπειρία του από τις περιοδείες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, τονίζοντας ότι η διαπίστωσή του είναι ότι εμπεδώνεται παντού μία νέα αισιοδοξία η οποία οφείλεται στη συστηματική δουλειά του Κινήματος. Όπως υποστήριξε, σε αντίθεση με την θετική αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και του προγράμματός του από το λαό, παντού στην Ελλάδα υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή, η οποία έχει εμπεδωθεί. Αυτό, πρόσθεσε, έδειξαν οι τελευταίες περιοδείες του πρωθυπουργού, καθώς τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του 2004 διαψεύδονται τρεισήμισι χρόνια μετά. Οπως επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου, οι επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στην επαρχία πετυχαίνουν το αντίθετο από τον επικοινωνιακό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

H κυβερνηση τραυμάτισε την Αστυνομία με τον κομματισμό

Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε θέματα δημόσιας τάξης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια του πολίτη, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασυρμό της χώρας διεθνώς.

Η κυβερνηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, τραυμάτισε την Αστυνομία με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και την επιβράβευση των "ημετέρων", την ατιμωρησία των υπευθύνων και την ανοχή ανεπίτρεπτων καταστάσεων. Ολα αυτά, είπε, συνιστούν βαρειά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε θέματα Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, ώστε να υπάρχει ατιμωρησία για τους "ημετέρους" και εκδίκηση για τους αντιπάλους. Υπάρχει, πρόσθεσε, υπονομευση θεμελιωδών θεσμικών λειτουργιών, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, η οποία ελήφθη με τηλεφωνική περιφορά της απόφασης από τον κ. Ρ. Κεδίκογλου.

Κορυφαία θέματα κυβερνητικής ευθύνης ομόλογα και υποκλοπές

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε κορυφαία θέματα κυβερνητικής ευθύνης τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και των ομολόγων.

Στο θέμα των ομολόγων, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ έκανε το χρέος του και ανέδειξε όλες τις διαστάσεις του σκανδάλου. Όπως παρατήρησε, η υπόθεση βαθαίνει όλο και περισσότερο, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να τη συγκαλύψει και αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητάμε. Η συγκάλυψη, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι μια πολιτική επιλογή της ΝΔ και του Κ.Καραμανλή. Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν εμφανιστεί όψεις της αλήθειας, οι οποίες, όμως, είναι αποκαλυπτικές για τις ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Παράλληλα χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα και κατασκευασμένο από την κυβέρνηση το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα ομόλογα ή με το πρόγραμμά του. Ξεκαθαρίζοντας δε τη θέση του κόμματος στο θέμα αυτό, ανέφερε ότι επιλογή είναι το πρόγραμμα και υποχρέωση η αντιπολίτευση για όλα τα θέματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και αφορούν τη χώρα και τον πολίτη.

Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των ομολόγων. «Εφθασε η ώρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (...) είναι μια πράξη συνέπειας απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή ώστε να έρθουν όλα στο φως για όλους», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα διευκρίνησε ότι εφ όσον η πρόταση δεν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συσταθεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση για το αν η πρόταση θα κατατεθεί με τη συνυπογραφή και άλλων κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σημείωσε ότι είναι στο χέρι των άλλων κομμάτων αν θέλουν να συνυπογράψουν. Και για το κατά πόσο η έρευνα θα φθάσει σε βάθος χρόνου, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι για το θέμα αυτό μπορεί να συσταθεί μία Διακομματική Επιτροπή για να το ερευνήσει. Παράλληλα επισημάνθηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν εκτιμά ότι η υπόθεση των ομολόγων έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι πρόσφατα.

ΑΠΕ