Κόσμος
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 12:20

Μπροστά σε ένα νέο κύμα η «δυσκίνητη» Ευρώπη;

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον Covid-19 πανδημία και ενώ ΗΠΑ και Βρετανία ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, η Ευρώπη βυθίζεται συνεχώς στην υγειονομική της κρίση, αναφέρει το CNBC.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον Covid-19 πανδημία και ενώ ΗΠΑ και Βρετανία ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, η Ευρώπη βυθίζεται συνεχώς στην υγειονομική της κρίση, αναφέρει το CNBC.

Η ΕΕ «τρέχει» ένα «δυσκίνητο» πρόγραμμα εμβολιασμών την ώρα που υπάρχουν φόβοι πως η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Φόβοι που τροφοδοτούν οι νέες εξάρσεις κρουσμάτων που καταγράφονται από το Παρίσι μέχρι την Πράγα.

Έχοντας συμπληρώσει επίσημα ένα χρόνο κρίσης στη δημόσια υγεία, δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την Ευρώπη που ήδη μετρά πολλές απώλειες από τον ιό, έχοντας δει πάνω από 547.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και χιλιάδες άλλα να στερούνται τα προς το ζην.

Σε αρκετές περιοχές της ΕΕ καταγράφονται αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εξάπλωση των νέων, πιο μολυσματικών παραλλαγών του ιού, που έχουν εντοπιστεί από τη Γαλλία και όλη την κεντρική Ευρώπη έως την Ουγγαρία και τα ανατολικά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη 30.303 νέες μολύνσεις, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να ξεπερνάει για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες τις 30.000. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της υγείας, το σύστημα υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού βρίσκεται κοντά σε  σημείο αιχμής, όπως ανέφερε το Reuters.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία σημείωσαν απότομη αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησαν τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης να επιτείνουν τις προσπάθειες της εμβολιαστικής εκστρατείας κρίνοντας ως επείγουσα την επιτάχυνση της διαδικασίας. Μάλιστα οι χώρες αυτές στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δημιουργώντας πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή φαρκάκων της ΕΕ.

Η Βουλγαρία και η Σερβία είναι επίσης μεταξύ των χωρών στις οποίες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, όπως επίσης η Σουηδία και η Ιταλία.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία

Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων της κρατών της ΕΕ ήταν διαφορετικές στη διαχείριση της πανδημίας και οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να τις συντονίσουν, κλείνοντας παράλληλα τα εξωτερικά σύνορα σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, και προσπαθώντας να ελέγξει την αγορά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών.

Παρ 'όλα αυτά, η κατάσταση και η δομή των υπηρεσιών υγείας στα  διάφορα μέρη της ΕΕ, και τα συστήματα ιχνηλάτησης που τέθηκαν σε εφαρμογή, έπαιξαν ρόλο στον προσδιορισμό της εξάπλωσης και της «ζημιάς» του ιού.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, πήρε πολύ καλούς βαθμούς στην πρώτη φάση της πανδημίας για τον τρόπο που αντέδρασε στην υγειονομική κρίση, εντοπίζοντας και απομονώνοντας όσους μολύνθηκαν και τις επαφές τους. Η σύγχρονη νοσοκομειακή υποδομή της βοήθησε επίσης να περιορίσει τους θανάτους, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα, η χώρα με πληθυσμό περίπου 83 εκατ. έχει αναφέρει 2,5 εκατ. κρούσματα και 72.858 θανάτους σε σύγκριση με την Ιταλία, μια χώρα με 60,3 εκατ. κατοίκους που έχει ανακοινώσει 3,1 εκατ. κρούσματα και 100.811 θανάτους, για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι έχουν αναφερθεί πάνω από 22,5 εκατ. κρούσματα στην ΕΕ και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ουσιαστικά, η ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) μέχρι σήμερα.

Ο βαθμός στον οποίο οι χώρες έκλεισαν τις οικονομίες και τη δημόσια ζωή τους καθώς η πανδημία έλαβε χώρα επηρέασε επίσης τα ποσοστά μόλυνσης.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επέλεξαν να κλείσουν όλα τα καταστήματα εκτός από τα απαραίτητα, κλείνοντας γυμναστήρια, εστιατόρια, θέατρα και μπαρ, παύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή και εν μέρει την οικονομία της.

Ορισμένοι, όπως η Σουηδία, ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, προκαλώντας διαμάχες και κριτική από άλλες χώρες της ΕΕ, ιδίως από τους γείτονές της. Σταδιακά, βωστόσο, απομακρύνθηκε από την «μετριοπαθή» της θέση, και μπροστά σε ένα κύμα λοιμώξεων στις 6 Μαρτίου, τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί σε καταστήματα, γυμναστήρια, πισίνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οικονομική ζημιά

Οι οικονομίες σε ολόκληρο το μπλοκ ελπίζουν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, αλλά η εμφάνιση των νέων στελεχών του ιού που στέρησαν τα Χριστούγεννα, απειλούν τώρα και το Πάσχα, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γαλλία, στις 9 Μαρτίου, 4,1 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ένα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, είχε χορηγήσει πάνω από 22,8 εκατ. δόσεις την ίδια μέρα.

Η Βρετανία κινήθηκε πιο γρήγορα στις συμφωνίες και τις παραγγελίες, στις εγκρίσεις των εμβολίων και στους εμβολιασμούς ακολουθώντας μια πιο δυναμική διάθεση των εμβολίων, αναφέρει το CNBC, συγκριτικά με την ΕΕ.

Η οικονομική ζημία από την πανδημία δεν μπορεί ακόμη να μετρηθεί, αλλά τα lockdowns που «επιμένουν» το τελευταίο έτος έχουν επηρεάσει σημαντικά. Ο φόβος μάλιστα για ένα νέο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να καθυστερήσει το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας.

Τα δεδομένα δείχνουν τη ζημιά που έχει ήδη κάνει η πανδημία στην οικονομία και τους πολίτες της περιοχής. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο, εκτιμούν ότι  το 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 6,8% και της ΕΕ κατά 6,4%.

Η Eurostat εκτιμά επίσης ότι 15,6 εκατ. άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2021. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,465 εκατ. στην ΕΕ και κατά 1,010 εκατ. στη ζώνη του ευρώ.