Την υποστήριξή του στη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. επανέλαβε σήμερα από το Στρασβούργο ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν, απορρίπτοντας την ιδέα της προνομιακής σχέσης που προωθεί η Γαλλία.
Όπως είπε, «η ιδέα αυτή (της προνομιακής σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.) μπορεί να φαίνεται ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια». «Η Τουρκία -εξήγησε- δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ακούει να μιλάνε για άλλο πράγμα πέρα από τη διαδικασία ένταξης» και ως εκ τούτου «το να της προτείνουμε σήμερα ένα άλλο πράγμα θα ήταν σα να θέτουμε τον εαυτό μας μπροστά σε μία ολοκληρωτική άρνηση» που θα 'χε ως αποτέλεσμα «μια φάση ισχυρών εντάσεων στις σχέσεις μας».
«Μπορούμε, σε αυτό το σημείο ή το άλλο, να βελτιώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, όμως έχουμε ήδη ντε φάκτο μια προνομιακή σχέση με την Τουρκία», παρατήρησε ο κ.Ρεν, υπενθυμίζοντας τις διάφορες συμφωνίες που συνδέουν την Ε.Ε. με την ¶γκυρα εδώ και πολλές δεκαετίες.
«Αν θέλουμε πραγματικά να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο, θα πρέπει να μιλάμε για ένταξη», τόνισε ο φινλανδός Επίτροπος και επισήμανε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς για το σχέδιο της Ευρωμεσογειακής Ένωσης που επίσης υποστηρίζει η Γαλλία, ο κ. Ρεν έκρινε ότι υπάρχουν «δυνατότητες στη βάση της διαδικασίας της Βαρκελώνης» που διέπει τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της νότιας όχθης της Μεσογείου. «Αν η ιδέα αυτή βοηθά στην ενίσχυση αυτής της σύνδεσης είναι ολότελα υποστηρίξιμη και μπορούμε να την αναπτύξουμε», συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτε εναντίον αυτής της άποψης, αλλά αν, όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα, το σχέδιο αυτό προσλαμβάνεται ως μια εναλλακτική λύση στην ένταξή της στην Ε.Ε., θα με εξέπληττε αν δεχόταν να μιλήσει σε αυτήν τη βάση», κατέληξε ο Επίτροπος.