Κοινωνία
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 07:56

Και τώρα το ερώτημα, 1 ή 2 εβδομάδες παράταση του lockdown;

Μετά το «μούδιασμα» των 3.215 νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας και το αρνητικό ρεκόρ στην Αττική  που άφησαν το αποτύπωμά τους στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που με την σειρά του ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, οι ειδικοί καλούνται να εισηγηθούν και η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την χρονική διάρκεια της παράτασης των αυστηρών περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ.

Μετά το «μούδιασμα» των 3.215 νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας και το αρνητικό ρεκόρ στην Αττική  που άφησαν το αποτύπωμά τους στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που με την σειρά του ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, οι ειδικοί καλούνται να εισηγηθούν και η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την χρονική διάρκεια της παράτασης των αυστηρών περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ.

Να σημειωθεί ότι τα 3.215 κρούσματα ήρθαν έπειτα από ρεκόρ τεστ που ανήλθε στα 60.038.

Δεδομένες θεωρούνται τόσο η παράταση του lockdown όσο και η πρόθεση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς ανοίγοντας το λιανεμπόριο και τα σχολεία, αν και δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν το άνοιγμα των δύο  δραστηριοτήτων θα γίνει ταυτόχρονα ή θα προηγηθεί τελικά κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα της αγοράς όπως προτείνει μερίδα των ειδικών. Ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για παράδειγμα, έχει προτείνει να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο μόνο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Προτού φτάσουμε, ωστόσο, στο σχεδιασμό της χαλάρωσης πρέπει να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα καθώς «κλειδωμένη» είναι η παράταση κατά μία εβδομάδα.

Ο αρχικός σχεδιασμός για λήξη του lockdown στις 16 Μαρτίου σβήστηκε με κόκκινο μαρκαδόρο όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα πως υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα  της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο.  

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν κανονικά, δηλαδή χωρίς ραντεβού και τις μεθόδους του click away και του click inside που εφαρμόστηκαν περιοδικά το προηγούμενο διάστημα. Ο μόνος περιορισμός, πλην του αριθμού πελατών και εργαζομένων ανά τετραγωνικό μέτρο, της τήρησης των αποστάσεων και των πρωτοκόλλων υγιεινής, θα είναι χρονικός και θα έχει διάρκεια τριών ωρών από την αποστολή του μηνύματος. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Σε πιο «ανοιχτή» ερμηνειών βάση αλλά εντός Μαρτίου έθεσε επίσης το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία τόνισε πως όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγηθεί θετικά επ' αυτού η επιτροπή. Να σημειωθεί επίσης ότι σημειώσει πως προτεραιότητα όσον αφορά τα σχολεία αποτελούν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τον χρονικό στόχο μετατόπισε λίγο ακόμα προς το τέλος Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε χθες πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.

«Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια, ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα, όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας, που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, επεσήμανε ότι «ο προσανατολισμός μας δεν είναι για click away αυτή τη φορά, είναι για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Προφανώς με όρους, με τα τετραγωνικά ένας ανά 25 μέτρα, με μήνυμα sms που θα σου δίνει μια περιορισμένη χρονικής διάρκειας δυνατότητα να πας να ψωνίσεις, με μάσκες κ.λπ.». Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η διαφορά με το άνοιγμα του Ιανουαρίου είναι ότι τώρα θα έχουμε ένα sms αποκλειστικά για το λιανικό εμπόριο, το οποίο θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε τη ροή στους δρόμους, γιατί αυτό το sms δεν θα μπορεί να το στέλνεις για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Το σκεπτικό του ανοίγματος βασίζεται στις εκτιμήσεις των ειδικών πως η πανδημία βαίνει προς την κορύφωσή της αυτή την περίοδο, με τις εκτιμήσεις τους να διαφοροποιούνται ωστόσο. Άλλοι κρίνουν πως διανύουμε ήδη την κορύφωση και άλλοι εκτιμούν πως το peak της έρχεται προς τις 20 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση μετά την κορύφωση, ακολουθεί η αποκλιμάκωση. 

Απρίλιο η εστίαση

Στους παράγοντες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.  Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο στο ΣΚΑΪ, απαιτείται τα δεδομένα να είναι καλύτερα, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός. Παράλληλα, όπως είπε, στην καλή έκβαση των πραγμάτων θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης, σημείωσε ότι αυτό πρόκειται να γίνει σε δεύτερο χρόνο, προσδιορίζοντας ως πιθανή ημερομηνία τα μέσα Απριλίου. «Πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιάδες τη μέρα, έπειτα από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες. Όσο “μεγαλώνουν” οι εμβολιασθέντες, τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας», είπε. 

Για το αν η επαναλειτουργία της εστίασης θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Προφανώς, όπως είχαμε ανοίξει πέρυσι. Πέρυσι κάποια καταστήματα που είχαν κλειστούς μόνο χώρους δεν ανοίξανε, λίγα όμως ήταν, τα περισσότερα ανοίξανε. Έχουμε δώσει και τις θερμάστρες για να απλωθούν λίγο παραπάνω, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Όσο έχουμε επιτύχει αυτό τον μεγάλο αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών και αυτό συνεχίζεται, η έξοδός μας από την κρίση και από τον εφιάλτη αυτό είναι πλέον όχι ορατή τη βλέπουμε, την αγγίζουμε».

Έκτακτες ενισχύσεις

Έκτακτη ενίσχυση 3.000 ευρώ θα λάβουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ευδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, του Δήμου Καλυμνίων, της τοπικής κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου και της τοπικής κοινότητας Θεσπιέων.

Οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών θα ενισχυθούν διότι παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι η 19η Μαρτίου και λήξη η 23η Απριλίου.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά τους εξής ΚΑΔ: 47.19, 47.41, 47.42, 47.43, 47.51, 47.52, 47.53, 47.54, 47.59, 47.61, 47.62, 47.63, 47.64, 47.65, 47.71, 47.72, 47.75, 47.76, 47.77, 47.78, 47.79, και 96.02.1.