Στην κορύφωσή της εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, πως θα φτάσει αυτές τις μέρες η πανδημία κι έπειτα σταδιακά τα κρούσματα θα αρχίσουν να περιορίζονται.
Στην κορύφωσή της εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, πως θα φτάσει αυτές τις μέρες η πανδημία κι έπειτα σταδιακά τα κρούσματα θα αρχίσουν να περιορίζονται.
«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον απρόβλεπτο παράγοντα, «δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».
Όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι αναγκαίο να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1μ προαναγγέλλοντας την παράταση του lockdown και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο.
«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.
Ερωτηθείς, τέλος, για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. «Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε.