Μνήμες από τα πρώτα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ανασύρει ο κορονοϊός, καθώς έχει επιφέρει σαρωτικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι αναγνωρίζουν πως η επόμενη ημέρα στην οικονομία θα είναι δύσκολη και παρά τις «ανάσες» του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να δώσουν μια δύσκολη μάχη επιβίωσης, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Μνήμες από τα πρώτα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ανασύρει ο κορονοϊός, καθώς έχει επιφέρει σαρωτικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι αναγνωρίζουν πως η επόμενη ημέρα στην οικονομία θα είναι δύσκολη και παρά τις «ανάσες» του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να δώσουν μια δύσκολη μάχη επιβίωσης.
Η υλοποίηση των πολυαναμενόμενων μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση επενδύσεων, η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη μπορούν να επουλώσουν σε έναν βαθμό τις πληγές τις πανδημίας.
Ωστόσο θα χρειαστεί μια γενναία δόση... αντιβίωσης για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που εδώ και μήνες είναι στον «αναπνευστήρα». Στην αντίθετη περίπτωση τα λουκέτα αλλά και η εκτίναξη της ανεργίας θα οδηγήσουν στην αναβίωση οδυνηρών αναμνήσεων από τα χρόνια της «τρόικας». Και αυτή τη φορά οι αντοχές θα είναι λιγότερες, καθώς έχει προηγηθεί η πολυετής οικονομική περιπέτεια.
Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ένας ακόμα κίνδυνος, που σχετίζεται με το «αποτύπωμα» που έχει αφήσει στην κοινωνία το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική δυσπραγία είχε οδηγήσει στην ενίσχυση ακραίων φωνών στη μνημονιακή περίοδο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε απόπειρα συγκερασμού διαφορετικών απόψεων.
Η κόπωση ενός μέρους των πολιτών από τη μακροχρόνια μάχη με την πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου ενίσχυση λαϊκίστικων φωνών σε όλο το πολιτικό φάσμα, δυσχεραίνοντας τη συνεννόηση ακόμα και στα απλά θέματα.
Η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην ενίσχυση ενός κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και μια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που θα ακυρώνει στην πράξη τις ακραίες φωνές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη συγκυρία.
Η ελληνική κοινωνία με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες προσπάθησε να αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια και να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο. Είναι κρίμα να αναβιώσουν οι «εφιάλτες» της μνημονιακής περιόδου...