Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο βγάζουν μια «απελπισμένη κραυγή για βοήθεια», σύμφωνα με έρευνα του Guardian, με περισσότερew από τις μισές να θεωρούν ότι η ισότητα των γυναικών κινδυνεύει να γυρίσει στη δεκαετία του 1970 στην εργασία, στο σπίτι και στην κοινωνία.
Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο βγάζουν μια «απελπισμένη κραυγή για βοήθεια», σύμφωνα με έρευνα του Guardian, με περισσότερew από τις μισές να θεωρούν ότι η ισότητα των γυναικών κινδυνεύει να γυρίσει στη δεκαετία του 1970 στην εργασία, στο σπίτι και στην κοινωνία.
Μετά από έναν χρόνο που οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραιτηθούν, να χάσουν τη δουλειά τους, να φέρουν το βάρος της σχολικής εκπαίδευσης στο σπίτι και της οικιακής δουλειάς, οι γυναίκες φοβούνται όλο και περισσότερο για το μέλλον τους, με σχεδόν τις μισές ερωτηθείσες στη δημοσκόπηση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, να θεωρούν πως η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θα ανιστραφεί στα επόμενα χρόνια.
Η εργασία επηρεάστηκε στο lockdown
Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο στην Αγγλία, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες έχουν αναλάβει το βάρος του lockdown, με το 70% των μητέρων με τους άνδρες συντρόφους να κάνουν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής εκπαίδευσης στο σπίτι. Τα τρία τέταρτα των γυναικών δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού ήταν πιο εύκολο για τον σύντροφό τους να εργάζεται χωρίς διακοπή (αντηχεί σε ευρήματα από το Ινστιτούτο Φορολογικών Σπουδών), μία στις πέντε μητέρες με αμειβόμενη εργασία είπε ότι είχε μειώσει τις ώρες εργασίας για να αντιμετωπίσει την αυξημένη φροντίδα των παιδιών και περισσότερο από το ένα τρίτο είπε ότι η σταδιοδρομία τους είχε επηρεαστεί με τρόπο που δεν ήταν αλήθεια για τον σύντροφό τους.
Μεγάλο χάσμα στις οικιακές ασχολίες
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης το χάσμα οικιακής εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 73% των ερωτηθεισών να δηλώνουν ότι έκαναν όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του πλυντηρίου, ενώ το 62% έκανε ψώνια φαγητού και το 61% έκανε όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού και τακτοποίησης. Οι μόνες οικιακές ασχολίες που πλησίαζαν την ισοτιμία ήταν το μπάνιο και οι ώρες ύπνου των παιδιών και η φροντίδα των κατοικίδιων, ενώ το 51% είπε ότι ο σύντροφός τους ήταν πιο πιθανό να αδειάσει τους κάδους.
Υπήρξαν κάποιες αχτίδες ελπίδας, με το 63% να δηλώνει ότι η οικογενειακή εγγύτητα επετεύχθη στην πανδημία. Ενώ το 69% είπε ότι ο σύντροφός τους είχε περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, το 43% είπε ότι ο σύντροφός τους είχε αναπτύξει μεγαλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων της παιδικής μέριμνας και το 24% των συντρόφων αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να αναλάβουν οικιακές εργασίες.
Μετά από ένα χρόνο μεταφοράς περισσότερου βάρους στο σπίτι, οι γυναίκες «βρίσκονται στην άκρη και δεν ξέρουν τι να κάνουν», δήλωσε η Τζόλι Μπρίαρλι, ιδρυτικό μέλος μιας υποστηρικτικής ομάδας σε γυναίκες μητέρες ή εγκύους που έχουν υποστεί διακρίσεις και χρειάζονται υποστήριξη ή και νομική βοήθεια. Μια «γραμμή SOS» που άνοιξε η ομάδα για να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να αφήσουν φωνητικά μηνύματα για την εμπειρία τους είχε κατακλυστεί με γυναίκες που διατυπώνουν «απελπισμένες κραυγές για βοήθεια», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian