Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, από χθες μέχρι τη Δευτέρα, είναι αναμφίβολα ιστορική. Καταρχάς συνιστά την πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ. Μια χώρα δηλαδή την οποία παρέδωσε στο χάος η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση του 2003. Και μια γεωγραφική περιοχή -την Αρχαία Μεσοποταμία- που αποτελεί την κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, από χθες μέχρι τη Δευτέρα, είναι αναμφίβολα ιστορική. Καταρχάς συνιστά την πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ. Μια χώρα δηλαδή την οποία παρέδωσε στο χάος η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση του 2003. Και μια γεωγραφική περιοχή -την Αρχαία Μεσοποταμία- που αποτελεί την κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας.
Το κύριο μέλημα, λοιπόν, του 84χρονου Πάπα είναι να δώσει το σύνθημα για την αναζωογόνηση της άλλοτε ακμάζουσας χριστιανικής κοινότητας, η οποία έχει συρρικνωθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Και επιδιώκει να το επιτύχει αυτό στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης με τη συνάντησή του με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, τον 90χρονο αγιατολάχ Αλί Σιστανί. «Καταφτάνω δίπλα σας ως προσκυνητής της ειρήνης σε αναζήτηση αδελφοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάπας σε μήνυμά του πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της Alitalia. Και μόλις προσγειώθηκε στη Βαγδάτη δήλωσε: «Ας σιγήσουν τα όπλα. Φτάνει πια η βία, ο εξτρεμισμός και η μισαλλοδοξία».
Όμως η μετάβαση του Πάπα στο εξωτερικό μεταφέρει και ένα δεύτερο, λιγότερο εμφανές μήνυμα. Αποτελεί την πρώτη μετακίνησή του στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 πριν από έναν χρόνο. Μιας ασθένειας δηλαδή που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Και πραγματοποιείται παρά τους ενδοιασμούς πολλών που υποστηρίζουν ότι η περιοδεία του στο Ιράκ ενδέχεται να προκαλέσει «υπερμετάδοση» από τις συγκεντρώσεις πιστών. Ο ίδιος, όμως, έχει εμβολιαστεί ήδη από τον Ιανουάριο και έχει χαρακτηρίσει «αυτοκτονικό αρνητισμό» την εναντίωση στην πρακτική των εμβολιασμών.
Με άλλα λόγια, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δίνει μόνο το σύνθημα για την επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσαν η εισβολή στο Ιράκ και η βαρβαρότητα του φονταμενταλιστικού ISIS. Ταυτόχρονα στέλνει και ένα μήνυμα για το πώς θα κερδίσει επιτέλους η ζωή την πανδημία. Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά θα εισακουστεί.