«Αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να μην χαθεί το Ελληνικό καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα νέο πακέτο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων, εξετάζοντας και συγκεκριμένα το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού - μια πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε» δήλωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να μην χαθεί το Ελληνικό καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα νέο πακέτο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων, εξετάζοντας και συγκεκριμένα το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού - μια πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε».
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς ενημερώνοντας τις επιτροπές, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ο κ. Σχοινάς μίλησε για «ιστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και μέσα σε ένα κυκλώνα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, λαμβάνοντας από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάνω από 40 δισ. ευρώ».
«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες επιστημονικής φαντασίας. Σε πείσμα πολλών που δεν θα την ανέμεναν, δε θα την επιθυμούσαν ή και θα την εμπόδιζαν, η απάντησή μας στην κρίση αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα ενοποίησης και αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε:
«Δώσαμε - και κερδίσαμε - ιστορικές μάχες για τo εμβληματικό και χωρίς προηγούμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία, είναι πολλαπλάσιο του Πακέτου Μάρσαλ. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Εμβόλια και την εν γενέσει Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, αποδεικνύουν σε ακόμη μια κρίση - πολύ μεγαλύτερη και δυσκολότερη από κάθε άλλη στο πρόσφατο παρελθόν - ότι η Ευρώπη ενωμένη, με αλληλεγγύη και συλλογική δράση, μπορεί να τα καταφέρει».
Στη συνέχεια, ο κ. Σχοινάς μίλησε για «άλματα που έγιναν προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ διαθέτει τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας και αδειοδότησής των εμβολίων διασφαλίζοντας 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρίες, με όλους τους ευρωπαίους να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτά».
«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ή ποιος θα ήταν πρώτος σε θέση να το παράξει.
Όλοι μαζί πετύχαμε ένα μικρό θαύμα μέσα σε λίγους μήνες, με διαφανείς όρους και με ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ της προστασίας της υγείας των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής λάβει 1,2 εκατομμύρια δόσεις, με τους εμβολιασμούς να αγγίζουν πλέον το 1 εκατομμύριο. Πάνω από 600 χιλιάδες πολίτες έχουν εμβολιαστεί, με τη δεύτερη δόση εξασφαλισμένη, ενώ πάνω από 300 χιλιάδες Έλληνες έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις», υπογράμμισε.
Σημείωσε δε, ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021, αναμένεται τα Κράτη Μέλη να έχουν παραλάβει σχεδόν 600 εκατομμύρια δόσεις, με ακόμα 500 εκατομμύρια να αναμένονται κατά το τρίτο τρίμηνο».
«Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους, μόνο κάποιος αρνητικά προκατειλημμένος δε δύναται να αναγνωρίσει τι πέτυχε έως σήμερα η Ευρώπη των 27. Ή το τι θα συνέβαινε αν τα Κράτη Μέλη ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιός θα πρωτοαγοράσει εμβόλια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Έμφαση έδωσε ο στα προγράμματα για τη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας με στόχο η Ευρώπη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να είναι αισιόδοξη για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της.
«Παράλληλα με την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία, εργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή και για τη θωράκιση της οικονομίας - αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου για τους κανόνες ανταγωνισμού, καταργώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και στηρίζοντας την απασχόληση μέσω του προγράμματος SURE, το οποίο παρέχει στήριξη στην Ελλάδα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε:
«Κοιτώντας μπροστά, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη είναι εφικτή. Με το ευρωπαϊκό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 να ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, η Ένωση έχει τα μέσα να στηρίξει πολίτες, εταιρείες και περιφέρειες - ιδίως εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.
Oι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης η οποία θα είναι πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική και πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και τις επικείμενες προκλήσεις.
Η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της. Από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, θα λάβει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το NextGenerationEU θα λάβει επιπλέον 20 δισ., με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπό τον Μηχανισμό αυτόν στην Ελλάδα θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων ευρώ - κάτι που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% του ΑΕΠ μας. Η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να δανειστεί επιπλέον πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους».
«Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, διπλασιάζοντας σχεδόν το ετήσιο ποσό των δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα Κράτη Μέλη που υπέβαλαν εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στις 18 Νοεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς και κατέληξε:
«Η Ένωση κατόρθωσε να παραμείνει προσηλωμένη στους στρατηγικούς στόχους της, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο δημιουργική στη μετά τον κορωνοϊό εποχή».
Πηγή: ΑΜΠΕ