Κόσμος
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 15:16

Τα σημαντικότερα γυναικεία κινήματα στον κόσμο σήμερα

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια γιορτή που έχει τις ρίζες της σε μια διαμαρτυρία της οποίας ηγήθηκε η Ρωσίδα φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι η οποία βοήθησε στην ανατροπή του Τσάρου της Ρωσίας το 1917.

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια γιορτή που έχει τις ρίζες της σε μια διαμαρτυρία της οποίας ηγήθηκε η Ρωσίδα φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι που βοήθησε στην ανατροπή του Τσάρου της Ρωσίας το 1917.

Πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, και εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες, σημειώνονται δεκάδες διαμαρτυρίες την ώρα που διαμορφώνονται σημαντικά κοινωνικά κινήματα υπό την ηγεσία των γυναικών με στόχο να αναδιαμορφώσουν την πολιτική σε όλο τον κόσμο.

Ρίχνοντας μια ματιά σε μερικά από αυτά τα γυναικεία κινήματα που έχοουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό, έχουμε τα εξής:

Μεξικό: Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας  στη σκιά ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου στον κόλπο του κινήματος #MeToo καθώς ο πρόεδρος Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ υπερασπίζεται ένα ισχυρό μέλος του κόμματός του το οποίο κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. Αυτό από μόνο του καθιστά εξαιρετικά πιθανή την μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλα δύο μεγάλα ζητήματα που βγάζουν τις γυναίκες στο δρόμους του Μεξικού τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τα αυξανόμενα ποσοστά γυναικοκτονιών. Στο Μεξικό πέρυσι σκοτωνόταν μια γυναίκα κάθε 8 ώρες. Οι στατιστικές επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι περιορισμοί της καραντίνας ανάγκασαν πολλές γυναίκες να μείνουν στο σπίτι με τους καταχρηστικούς συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το ολοένα και μεγαλύτερο κίνημα του Μεξικού που ζητάει την αλλαγή του περιοριστικού νόμου περί άμβλωσης. Ο νόμος ουσιαστικά περιορίζει την διαδικασία της άμβλωσης για τα περισσότερα μέρη εκτός της πρωτεύουσας της χώρας.

Πολωνία: Νωρίτερα φέτος, η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο νόμο για τις αμβλώσεις, μεταξύ των αυστηρότερων στην ΕΕ πλέον , ο οποίος καταργεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα των γυναικών να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους νόμιμα.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ομάδες διαμαρτυρίας βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στο μέτρο, το οποίο υποστηρίζεται από το κυβερνών δεξιό κόμμα αλλά αντιτίθεται από την πλειοψηφία των Πολωνών. Και ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν εξασθενίσει από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, δεν μπορεί παρά να αναζωπυρωθούν οι διαμαρτυρίες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γενικότερα, η συζήτηση σχετικά με την άμβλωση έχει γίνει το τοτέμ της ευρύτερης πολιτιστικής και πολιτικής σύγκρουσης στην Πολωνία, η οποία διαθέτει από τη μία μια συντηρητική εθνική κυβέρνηση με ισχυρούς δεσμούς με την Καθολική Εκκλησία και από την άλλη μια σε μεγάλο βαθμό αγροτική πολιτική βάση ενάντια σε μια ολοένα και πιο φιλελεύθερη αντιπολίτευση στις μεγάλες πόλεις της χώρας .

Πολωνοί ακτιβιστές υπέρ της επιλογής (των γυναικών) αντιμετωπίζουν μια ανηφορική μάχη, αλλά και πάλι - το ίδιο έκαναν και εκείνοι στην Αργεντινή, όπου η εκστρατεία διήρκεσε περίπου 15 χρόνια προτού κερδίσουν τελικά την μάχη. 

Ινδία: Στη χώρα τον τελευταίο καιρό σημειώνονται μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών στο Νέο Δελχί. Στο κίνημα δραστηριοποιούνται ενεργά οι γυναίκες ως συμμετέχουσες, ως ομιλήτριες και διοργανώτριες. Το 80% των εργαζομένων γυναικών στην Ινδία απασχολούνται στον αγροτικό τομέα και οι μισοί από τις αυτοαπασχολούμενους αγρότες της Ινδίας είναι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κυβερνητικοί νόμοι για την απελευθέρωση της γεωργίας –νόμοι για τους οποίους ανησυχούν οι αγρότες ότι θα τους θέσουν στο έλεος των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων - θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότισσες της Ινδίας. Αυτό το ζήτημα έχει γίνει η μοναδική μεγάλη πολιτική κρίση της κατά τα άλλα δημοφιλούς θητείας του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι.

Αυστραλία: Στη χώρα η κατηγορία βιασμού που βάρυνε έναν πρώην υπάλληλο του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ένα ρεύμα αποκαλύψεων από γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Η κατηγορία βιασμού κατά της νυν Γενικής Εισαγγελέα Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία έχει γίνει το πρόσωπο του κινήματος που ολοένα και δυναμώνει, ήταν η αφορμή για το σκάνδαλο της Αυστραλίας. Έπειτα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η κυβέρνησή του το 2019 απέναντι σε μια πρώην υπάλληλο ζητώντας μάλιστα έρευνα σχετικά με την «κουλτούρα στο χώρο εργασίας» του Κοινοβουλίου.

Ένας αριθμός γυναικών πολιτικών - από κόμματα από όλο το φάσμα - έχουν εγκαταλείψει την πολιτική τα τελευταία χρόνια λόγω αυτού που πολλοί λένε ότι είναι ο διαδεδομένος μισογυνισμός της παλιάς λέσχης της Καμπέρα.

Ιαπωνία: Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες υπέφεραν δυσανάλογα από τους κοινωνικούς και οικονομικούς «μετασεισμούς» της πανδημίας. Στην Ιαπωνία , όπου οι προκαταλήψεις που βλάπτουν τις γυναίκες είναι βαθιά ριζωμένες , ο φόρος του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα αυξημένος: περίπου 7.000 γυναίκες αυτοκτόνησαν το 2020, αύξηση 15% ετησίως- ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτόνησαν μειώθηκε από το προηγούμενο έτος.

Αν και η συμμόρφωση των γυναικών στα πατριαρχικά πρότυπα της χώρας δεν είναι νέα, η Ιαπωνία βρίσκεται σήμερα στην 121η θέση από τις 153 χώρες στον ετήσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα μεταξύ των δύο Φύλων. Ειδικότερα, είναι νέος ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται στο ζήτημα οι γυναίκες.

Πιο δυναμικοί υποστηρικτές και ομάδες γυναικών έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται για να ρίξουν φως στις συνθήκες που οδηγούν στις εμπειρίες της Ιαπωνίας προς την αποξένωση, την αδυναμία και την κατάθλιψη. Σημαντικό βήμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αποτελεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί βιασμού, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές, ρίχνουν υπερβολικά μεγάλο βάρος τη ευθύνης στα φερόμενα θύματα καθώς θα πρέπει να αποδείξουν ότι «αντεπιτέθηκαν» κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia