Τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία ήταν ήσυχα για 800 χρόνια, αλλά η περίοδος ανάπαυσης μπορεί σύντομα να τελειώσει: Περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν συγκλονίσει την περιοχή σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πιστεύουν ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να έρχεται.
Τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία ήταν ήσυχα για 800 χρόνια, αλλά η περίοδος ανάπαυσης μπορεί σύντομα να τελειώσει: Περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν συγκλονίσει την περιοχή σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πιστεύουν ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να έρχεται.
Οι γεωφυσικοί και οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι οι σεισμοί είναι το αποκορύφωμα μιας έντονης δραστηριότητας εδώ και περισσότερο από ένα έτος και παρόλο που οι περισσότεροι διήρκεσαν μερικά δευτερόλεπτα, με ελαφρύ κούνημα, ανησύχησαν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, μόλις 20 μίλια βόρεια της Χερσονήσου Ρέικιανες όπου είναι το επίκεντρο.
«Οι άνθρωποι στο Ρέικιαβικ ξυπνούν με έναν σεισμό, άλλοι κοιμούνται με έναν σεισμό», δήλωσε ο Θόρβαλντουρ Θόρνταρσον , καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. «Υπάρχουν πολλά, και αυτό ανησυχεί τους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει λόγος τέτοιας ανησυχίας, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταρρεύσει.»
Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην Ισλανδία επειδή εκτείνεται σε δύο από τις τεκτονικές πλάκες της Γης, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασιατική, οι οποίες διαιρούνται από μια υποθαλάσσια οροσειρά, τη Μεσο-Ατλαντική Ράχη.
Αυτές οι πολλές δονήσεις που αποκαλούνται ηφαιστειακοί σεισμοί προέρχονται από την άνοδο του μάγματος και γενικότερα αναγγέλλουν μια πιθανή έκρηξη.
Οι περισσότεροι από τους σεισμούς, ωστόσο, είναι μικροί και εμφανίζονται μακριά από το Ρέικιαβικ και τις γύρω περιοχές, όπου ζουν η πλειοψηφία των 368.000 κατοίκων της Ισλανδίας. Ο Δρ Παλ Έιναρσον, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε ότι αυτό που συνήθως γοήτευε τους επιστήμονες, τώρα ανησυχεί το μικρό έθνος.
Η Ισλανδία έχει περίπου 30 ενεργά ηφαίστεια, αλλά οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι μια έκρηξη στο Ρέικιανες δεν θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές στη χερσόνησο. «Μιλάμε για μια μικρή ηφαιστειογενή δραστηριότητα, παρά για εκρηκτική», δήλωσε ο Δρ Φρέισταϊν Σίγκμουντσον , εξηγώντας ότι η λάβα πιθανότατα θα φουσκώσει με μικρή εκρηκτική δύναμη.
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι απίθανο να είναι τόσο ενοχλητική όσο η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010, προκάλεσε μία από τις σημαντικότερες διακοπές της εναέριας κυκλοφορίας εδώ και δεκαετίες, για αρκετές μάλιστα εβδομάδες.
«Οι ηφαιστειακοί σεισμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως και η πιθανότητα της επικείμενης έκρηξης όταν εντοπιστούν». διευκρίνισε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία Vedurstofa Íslands στον ιστότοπό της.
Σύμφωνα με τις αρχές, τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν επεισόδια σχετικής ηρεμίας που να εναλλάσσονται με ξαφνικές ταλαντώσεις συνοδευόμενες από ηφαιστειακούς σεισμούς παρόμοιους με αυτούς που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη.
Η έκρηξη, εάν σημειωνόταν, θα ήταν μια μικρή ροή λάβας που δεν θα μπορούσε να απειλήσει τα σπίτια και θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα και την εναέρια κυκλοφορία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τους New York Times και το AFP