Πολιτική
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 16:10

«Προκλητική καταφρόνηση της Βουλής από τον κ. Κεδίκογλου»

«Απροκάλυπτη, προκλητική και ποινικά κολάσιμη καταφρόνηση της Βουλής των Ελλήνων», χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού -μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου, να εμφανιστεί για ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής, σύμφωνα -όπως σημειώνουν- με τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

«Ο κ. Κεδίκογλου -επισημαίνουν- δεν κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να ελεγχθεί για δικαιοδοτικές του κρίσεις, αλλά για γενικότερα θέματα λειτουργίας των θεσμών και σεβασμού των εγγυήσεων διαφάνειας, που εμπίπτουν απολύτως στην αρμοδιότητα της Επιτροπής από την οποία δεν εξαιρείται κανείς λόγω της ιδιότητός του ως δικαστικού λειτουργού».

«Στην αρμοδιότητα της Επιτροπής -προσθέτουν οι βουλευτές- δεν ανήκει μόνον η εποπτεία των ανεξαρτήτων Αρχών κατά το άρθρο 101 του Συντάγματος, αλλά κάθε θέμα σχετιζόμενο με την διαφάνεια στο δημόσιο βίο. ¶λλωστε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών και της δικαστικής ανεξαρτησίας προβλέπεται με ειδικές διατάξεις του Συντάγματος, πρώτον, ότι η επιλογή του εκάστοτε Προέδρου του Αρείου Πάγου διενεργείται από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεύτερον, ότι η πειθαρχική εξουσία επί του Προέδρου του Αρείου Πάγου ανήκει στον Υπουργό της Δικαιοσύνης». «Κατά την πρωτότυπη θεωρία του κ. Κεδίκογλου πρόκειται κι εδώ για "θεσμικά ατοπήματα»;", ερωτούν χαρακτηριστικά.

«Ασεβώντας κατά της Βουλής της Ελλήνων ο κ. Κεδίκογλου ασεβεί κατά του ελληνικού λαού στο όνομα του οποίου εκδίδονται και εκτελούνται όλες οι δικαστικές αποφάσεις. Αρνούμενος να εμφανιστεί ενώπιων της αρμόδιας Επιτροπής ο κ. Κεδίκογλου αποδέχεται ουσιαστικά την ενοχή του, δηλώνει την αδυναμία του και αμαυρώνει κατά το χειρότερο τρόπο τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στον ¶ρειο Πάγο και καθίσταται παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και σημειώνουν: «Η κυβέρνηση που τον επέλεξε και εξακολουθεί να τον ανέχεται, χωρίς να ασκεί τις αναγκαίες πειθαρχικές διώξεις φέρει το βάρος της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης για τη δημοκρατική απρέπεια και την όλη συμπεριφορά του εκλεκτού της».

«Ο κ. Κεδίκογλου -καταλήγουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ- πρέπει να γνωρίζει ότι ακόμα και με τη δική του ανεπέρειστη επιχειρηματολογία δεν θα μπορέσει να αποφύγει ως συνταξιούχος πλέον σε λίγες μέρες, να συμμορφωθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει τις οφειλόμενες εξηγήσεις τόσο για τον άμεσο ή έμμεσο δια του χρηματιστηρίου ή άλλως οικογενειακό πλουτισμό όσο και για όλες τις αντιθεσμικές και αδιαφανείς δραστηριότητες που του αποδίδονται».