«Στην Ελλάδα δεν ανακόψαμε την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί γνωρίζουμε πως έτσι θα κάνουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα "Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία".
«Πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό τα εθνικά σχέδια αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να διοχετευθούν άμεσα στα κράτη - μέλη τα σχετικά κονδύλια».τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία» Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως «Για το 2021 αναλογούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ. «Εάν, όμως, υπάρξουν καθυστερήσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη μετάβαση προς την Πράσινη Οικονομία» συμπλήρωσε.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης μας προσφέρει τόσο το πλαίσιο, όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να υπάρξουν εκείνα τα προγράμματα επιμόρφωσης, ώστε να βρουν δουλειά όλοι όσοι θα πρέπει λόγω της μετάβασης σε ένα άλλο, πιο πράσινο μοντέλο Οικονομίας να αλλάξουν αντικείμενο σε εργασιακό επίπεδο» ανέφερε.
«Μέσω και του νομοσχεδίου που ψηφίζουμε αυτήν την εβδομάδα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των άμεσων ξένων επενδύσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Στην χώρα μας δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας», υπογράμμισε επίσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «όταν αφήσουμε πίσω την πανδημία προτεραιότητα δεν θα είναι μόνο η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά «ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που παρατηρείται υψηλή εγγενής ανεργία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα πληρώνονται καλά».
«Προσεκτικά και σταδιακά»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα: «Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».
Επ'αυτού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμφωνήθηκε για το 2022 «να επικαλεστούμε τη Γενική Ρήτρα Διαφυγής σχετικά με τους περιορισμούς σε θέματα προϋπολογισμού καθώς ήταν ξεκάθαρο για μένα πως δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε από την υφιστάμενη κατάσταση σε μια φυσιολογική με στιγμιαίο τρόπο».
Η εργασία μετά την απολιγνιτοποίηση
Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και πως θα αντικατασταθούν αυτές οι θέσεις εργασίας. «Θα πρέπει να προσελκύσουμε στην περιοχή αυτή τη μεταποίηση, την εκπαίδευση. Αντικαθιστούμε τα παλιά λιγνιτωρυχεία με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής ενέργειας. Και αναπτύσσουμε προηγμένη αγροβιομηχανία και τουρισμό», πρόσθεσε.
Για το οικοσύστημα start-ups
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από την επιχειρηματικότητα με ισχυρό venture capital που να στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει και αυτό είναι θετικό σημάδι. Το βλέπουμε, συνέχισε, στην Ελλάδα από ένα οικοσύστημα start-ups και νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση αντί να είναι μισθωτοί εργαζόμενοι.
«Η πανδημία έχει αλλάξει για τα καλά ορισμένα πράγματα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε, επεσήμανε. Ένα από αυτά είναι η ικανότητά μας να εργαζόμαστε από οπουδήποτε, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα με το δίκτυο συνδεσιμότητάς της αλλά και το επίπεδο στην ποιότητα ζωής που προσφέρει», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε πως οι νέοι θα μπορούν να βλέπουν το μέλλον με την αισιοδοξία που η νέα γενιά αξίζει να έχει».
Για να συμπληρώσει: «Το ζήτημα της εργασίας θα πρέπει να είναι η βασική πολιτική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επόμενη 5ετία. Οφείλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά την αισιοδοξία, που της αξίζει»
Γυναίκα και εργασία
Αναφερόμενος στην θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, ο Πρωθυπουργός είπε: «Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα να στηρίξουμε την γυναίκα, ώστε να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της ανατροφής των παιδιών και τις απαιτήσεις στον εργασιακό της χώρο.Θα προτείνουμε τολμηρά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε πως θα καταρρίψουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν στην χώρα μας».