Μέγεθος 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ελασσόνα Λάρισας.
Μέγεθος 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θεσσαλία (αρχική μέτρηση 5,9).
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 15 χλμ νότια της Ελασσόνας Λάρισας, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,8 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, και στην Αττική.
Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα και μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ (αρχική μέτρηση 4,4), 7 χλμ δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στο ίδιο εστιακό βάθος.
Στις 12:26 σειρά είχε δόνηση 4 R, ενώ και στις 12:34 ο Εγκέλαδος «ξαναχτύπησε» με 4,9 R. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΠΥ, έχουν αναφερθεί ζημιές σε μια κατοικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας συστήνει στους πολίτες «να παραμείνουν σε εγρήγορση, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας τους και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των σεισμολόγων και των αρμόδιων φορέων, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και να αποκλιμακωθεί το φαινόμενο».
Η πυροσβεστική
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματοποιούνται περιπολίες από πυροσβεστικές κι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ελικόπτερο του ΠΣ μεταβαίνει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση και έλεγχο. Με εντολή του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, μεταβαίνει στην περιοχή για τον συντονισμό των δυνάμεων. «Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» τονίζει η πυροσβεστική.
Οι σεισμολόγοι
«Ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Όπως ανέφερε, το βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό, γι' αυτό και έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα, αλλά και μέχρι τα σύνορα. Ο κ. Λέκκας συνέστησε να μη λειτουργήσουν τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.
Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΜΠΕ και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».
Με τη σειρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε πως το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στον Τύρναβο «δεν πέφτει κοντά σε επίκεντρα προσφάτων ισχυρών σεισμών. Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και χαρακτηρίζεται ήδη από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μήνες και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα σε παλιές κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές».
«Γνωστό ενεργό ρήγμα. Προηγήθηκαν προσεισμοί, αναμένονται μετασεισμοί» ανέφερε σε δική του ανάρτηση και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Όπως τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.
«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή» ανέφερε στο ΑΜΠΕ και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, που εκτίμησε πως «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.
Στη Μαγνησία
Στο μεταξύ, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζει η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Θεσσαλία.
Στον Βόλο, όπου χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους αναστατωμένοι, τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω του σεισμού, αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.
Και στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ