Πριν από 300 χρόνια, πριν από τους φακέλους, τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς ασφαλείας, οι συγγραφείς συχνά αγωνίζονταν να κρατήσουν τις σκέψεις, τις έγνοιες και τα όνειρά τους μυστικά.
Πριν από 300 χρόνια, πριν από τους φακέλους, τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς ασφαλείας, οι συγγραφείς συχνά αγωνίζονταν να κρατήσουν τις σκέψεις, τις έγνοιες και τα όνειρά τους μυστικά.
Ένας δημοφιλής τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική που ονομάζεται κλείδωμα επιστολών - περίπλοκο δίπλωμα ενός επίπεδου φύλλου χαρτιού για να γίνει ο φάκελός του. Αυτή η στρατηγική ασφάλειας ήταν μια πρόκληση όταν 577 κλειδωμένες επιστολές που παραδόθηκαν στη Χάγη στις Κάτω Χώρες μεταξύ 1689 μ.Χ. και 1706 μ.Χ. βρέθηκαν σε ένα μπαούλο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
Τα γράμματα δεν είχαν φτάσει ποτέ στους τελικούς παραλήπτες τους και οι συντηρητές δεν ήθελαν να τα ανοίξουν και να τα καταστρέψουν. Αντ 'αυτού, μια ομάδα βρήκε έναν τρόπο να διαβάσει ένα από τα γράμματα χωρίς να σπάσει τη σφραγίδα της ή να την ξεδιπλώσει με οποιονδήποτε τρόπο. Οι ερευνητές ουσιαστικά ξετύλιξαν το κλειστό γράμμα, χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά ευαίσθητο σαρωτή ακτίνων Χ και αλγόριθμους υπολογιστών.
Ο άκρως ευαίσθητος σαρωτής μικροτομογραφίας ακτίνων-Χ δημιουργήθηκε από το εργαστήριο οδοντιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, οι οποίοι απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα «Unlocking History» (Ξεκλειδώνοντας την Ιστορία), με επικεφαλής τον καθηγητή Γράχαμ Ντέηβις του ίδιου πανεπιστημίου και την Τζάνα Νταμπρόγκλιο του ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».
Το γράμμα είχε γραφτεί στις 31 Ιουλίου 1697 και περιέχει μια παράκληση από τον Γάλλο νομικό Ζακ Σενάκ προς τον ξάδελφο του Πιέρ Λε Περ, ένα Γάλλο έμπορο στη Χάγη, να του στείλει ένα αντίγραφο επίσημου πιστοποιητικού θανάτου κάποιου συγγενούς του.
Το γράμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογής με την ονομασία «Brienne» περίπου 2.600 γραμμάτων που στάλθηκαν μεταξύ 1689-1706 από όλη την Ευρώπη σε κατοίκους της Χάγης χωρίς ποτέ -για διάφορους λόγους- να παραδοθούν στους παραλήπτες και από τα οποία σχεδόν τα 600 παραμένουν αδιάβαστα μέχρι σήμερα. Η συλλογή διασώθηκε από τον επικεφαλής του ταχυδρομείου της ολλανδικής πόλης Simon de Brienne και δωρήθηκε στο ταχυδρομικό μουσείο της το 1926.
naftemporikigr με πληροφορίες ΑΜΠΕ, CNN i