Η χθεσινή επιβολή ποινής φυλάκισης στον Νικολά Σαρκοζί έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο πρωτοκλασάτων πολιτικών της χώρας του Βολτέρου που καταδικάστηκαν για διαφθορά από τη Δικαιοσύνη, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η χθεσινή επιβολή ποινής φυλάκισης στον Νικολά Σαρκοζί έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο πρωτοκλασάτων πολιτικών της χώρας του Βολτέρου που καταδικάστηκαν για διαφθορά από τη Δικαιοσύνη.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση (τα τρία με αναστολή) για το περιβόητο «Penelope Gate». Δηλαδή για το γεγονός ότι η σύζυγός του Πενελόπ έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το γαλλικό Κοινοβούλιο έχοντας εικονικά δηλωθεί βοηθός του επί χρόνια. Πολύ καιρό πριν, και συγκεκριμένα το 2004, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή για υπεξαίρεση. Η καταδίκη του δεν τον απέτρεψε βέβαια από το να επιστρέψει στην πολιτική και να γίνει αργότερα υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση… Φιγιόν!
Η γαλλική δικαιοσύνη δεν ασχολείται, όμως, μόνο με πρώην πρωθυπουργούς αλλά και με πρώην προέδρους. Το 2011 o 79χρονος τότε Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Οι περιπέτειες του εκλιπόντος με τη Δικαιοσύνη ήταν άλλωστε τόσο γνωστές που κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2002 για τη Γαλλική Προεδρία, απέναντι στον Ζαν-Μαρί Λεπέν, οι νεολαίοι των Σοσιαλιστών κατέβηκαν στους δρόμους με το σύνθημα «ψηφίστε τον απατεώνα αλλά όχι τον φασίστα». Και οι παλιότεροι θα θυμούνται, βέβαια, ότι ο πρόσφατα αποδημήσας και καλός φίλος της Ελλάδας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έχασε το 1979 κάθε ελπίδα για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει ως δώρο διαμάντια αξίας ενός εκατομμυρίου φράγκων από τον αιμοσταγή δικτάτορα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα.
Τι συμβαίνει τελικά με τους πολιτικούς του «εξαγώνου»; Είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά σε σχέση με τους αρχηγούς άλλων κρατών ή μήπως τα γαλλικά δικαστήρια κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους; Ό,τι και να ισχύει, το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά έχουν παίξει τον ρόλο τους ώστε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις και να διατηρεί, δυστυχώς, βάσιμες ελπίδες για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2022.