Έναν μήνα συμπληρώνει στο τιμόνι των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) o Άρμιν Λάσετ και η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από διακριτική. Που οφείλεται αυτό;
Έναν μήνα συμπληρώνει στο τιμόνι των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) o Άρμιν Λάσετ και η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από διακριτική. Που οφείλεται αυτό;
Όχι, δεν εξαφανίστηκε ακριβώς ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία - Βεσφαλία, πρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και επίδοξος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο νέος αρχηγός κάνει τις επαφές του, κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης, για να γνωρίσει καλύτερα τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος ανά την επικράτεια.
Πρόσφατα μίλησε για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας - μία από τις κύριες διακηρύξεις του - στο κομματικό περιοδικό MittelstandsMagazin, που απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάθε τόσο δίνει και μια συνέντευξη σε μεγάλες εφημερίδες. Έπρεπε να περάσει ένας μήνας στην ηγεσία της CDU για να ανεβάσει τους τόνους ο Άρμιν Λάσετ, την Τρίτη, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση κατά του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι "συμπεριφέρεται σαν απαράτσικ του SPD". Πρόγευση της προεκλογικής μονομαχίας Λάσετ εναντίον Σολτς για την πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ;
Από τότε που ο Άρμιν Λάσετ επικράτησε με ελάχιστη διαφορά του Φρίντριχ Μερτς στο συνέδριο της CDU για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, οι κινήσεις του έδειχναν μέχρι στιγμής ότι κύρια προτεραιότητά του είναι να κρατήσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ενωμένο. Κάποιοι φοβούνται ωστόσο μήπως ο Λάσετ κάνει το ίδιο λάθος που έκανε η προκάτοχός του Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία στην προσπάθειά της να μην δυσαρεστήσει τους οπαδούς του Μερτς άρχισε να δυσαρεστεί τους δικούς της ανθρώπους.
Στα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας ο Λάσετ δεν εμφανίζεται συχνά - κάτι ασυνήθιστο, αν αναλογιστούμε ότι σε τρεις εβδομάδες γίνονται οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς, στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, αλλά και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Προεκλογικές ισορροπίες
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) στελέχη των Χρισταινοδημοκρατών ανησυχούν για το επικοινωνιακό προβάδισμα που φαίνεται να αφήνει ο Λάσετ στον μοναδικό πλέον αναταγωνιστή του για το χρίσμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τον Βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ. Την περασμένη εβδομάδα ο Ζέντερ ήταν πανταχού παρών, στα περισσότερα τοκ-σόου της γερμανικής τηλεόρασης, δίνοντας την εντύπωση ότι εκείνος κινεί τα νήματα στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Λάσετ απουσίαζε.
Τη Δευτέρα, μετά τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, την ενημέρωση ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της CDU Πάουλ Ζιέμιακ, ενώ ο Λάσετ πάλι απουσίαζε. Απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις δημοσιογράφων, ο Ζιέμιακ παρατήρησε σχεδόν εκνευρισμένος ότι έτσι είθισται μετά από συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη ερμηνεία για την ιδιαίτερα διακριτική παρουσία του Άρμιν Λάσετ: Ακριβώς επειδή σε τρεις εβδομάδες γίνονται εκλογές σε δύο κρατίδια, όπου δεν προμηνύεται θρίαμβος της CDU, ο άφθαρτος ακόμη Λάσετ δεν έχει λόγο να μπει από τώρα στην προεκλογική αρένα διακινδυνεύοντας να θεωρηθεί συνυπεύθυνος για τα πρώτα, δυσάρεστα αποτελέσματα. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το μοναδικό μέχρι στιγμής κρατίδιο με "πράσινο" πρωθυπουργό, η υποψήφια της CDU Σουζάνε Άιζενμαν δύσκολα θα διεκδικήσει τη νίκη.
Όσο για το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, μπορεί σήμερα να προηγείται ελαφρά στις δημοσκοπήσεις ο χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν Μπάλταουφ, αλλά εκτιμάται ότι τελικά δεν θα εκθρονίσει την ιδιαίτερα δημοφιλή πρωθυπουργό Μάλου Ντράιερ, η οποία επιδιώκει την επανεκλογή της με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Τι πρεσβεύει τελικά ο Άρμιν Λάσετ;
Αλλά οι προκλήσεις για τον Λάσετ δεν σταματούν στον προεκλογικό αγώνα. Ηγετικά στελέχη της CDU περιμένουν να ακούσουν από τον νέο πρόεδρο του κόμματος συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένα θέματα. Σε ένα πρώτο δείγμα γραφής ο Λάσετ επέδειξε σωστά αντανακλαστικά με τις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και την ανάγκη ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας ή ακόμη και με την άρνησή του να προσυπογράψει μία μόνιμη "χαλάρωση" της δημοσιονομικής πειθαρχίας λόγω πανδημίας. Από την άλλη πλευρά - λένε πολλοί - ο Λάσετ δεν έχει εξηγήσει επαρκώς τις θέσεις του, δεν εκφράζει μία ιδέα που συσπειρώνει και μία θέση που προσφέρει προοπτική, αλλά μάλλον περιορίζεται στην καθημερινή διαχείριση.
Παρά την όποια κριτική όμως, όταν τίθεται το δίλημμα "Λάσετ ή Ζέντερ" για την καγκελαρία, ακόμη και οι επικριτές φαίνεται να στηρίζουν τον σημερινό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Άλλωστε στον συνασπισμό της γερμανικής Κεντροδεξιάς οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές είναι το μικρότερο κόμμα και ο άγραφος νόμος λέει ότι, για να ανακηρυχθεί υποψήφιος ο Ζέντερ, θα πρέπει να τον ...παρακαλέσει σύσσωμο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί. Και αυτό παρά τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που καταγράφει αυτή την εποχή ο Μάρκους Ζέντερ.
Η ιδαίτερη σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ
"Αν δεν βγει η ίδια η Μέρκελ να πει ότι ο Λάσετ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποψηφιότητας - και αυτό δεν πρόκειται να γίνει - τότε εκείνος θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία", εκτιμά έμπειρο στέλεχος της CDU. Μέρκελ και Λάσετ είχαν ανέκαθεν καλές σχέσεις, σήμερα φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται κιόλας: Η Μέρκελ παραμένει υπεύθυνη για τον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι έτσι ο Λάσετ έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων για τους δικούς του χειρισμούς από κει και πέρα, ως καγκελάριος στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.