Τέσσερα από τα πέντε εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που παραδόθηκαν στις χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με έρευνα του Guardian. Μάλιστα και η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ένα «πρόβλημα αποδοχής» μεταξύ των Ευρωπαίων στους οποίους προσφέρθηκε το εμβόλιο.
Τέσσερα από τα πέντε εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που παραδόθηκαν στις χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με έρευνα του Guardian. Μάλιστα και η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ένα «πρόβλημα αποδοχής» μεταξύ των Ευρωπαίων στους οποίους προσφέρθηκε το εμβόλιο.,
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλες επίσημες πηγές, εκτιμάται ότι 4.849.752 από τις 6.134.707 δόσεις που κατανέμονται μεταξύ των 27 κρατών μελών δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί.
Η απόφαση των αρχών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας να συστήσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αργή χορήγησή του, με τις αρχές να μην ανακατευθύνουν τις δόσεις σε νεότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, σε μια συνέντευξη με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο απορρίφθηκε επίσης από άτομα που ανησυχούσαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του μετά από την αρνητική δημοσιότητα.
«Υπάρχει επί του παρόντος πρόβλημα αποδοχής με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Το AstraZeneca είναι ένα αξιόπιστο εμβόλιο, αποτελεσματικό και ασφαλές, εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και συνιστάται στη Γερμανία έως την ηλικία των 65 ετών. Όλες οι αρχές μας λένε ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι αξιόπιστο. Εφ' όσον τα εμβόλια είναι τόσο σπάνια όσο είναι τώρα, δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει με τι εμβολιάζεται.».
Ερωτηθείσα εάν θα προσφερόταν εθελοντικά να της χορηγηθεί το εμβόλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Είμαι 66 ετών και δεν ανήκω στη συνιστώμενη ομάδα για το AstraZeneca».
Αργότερα την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, είπε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως μια δόση AstraZeneca όταν έρθει η σειρά του για εμβολιασμό.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca», δήλωσε ο κ. Μακρόν. «Η σειρά μου θα έρθει, αλλά έχω χρόνο. Εάν αυτό είναι το εμβόλιο που μου προσφέρεται, θα το κάνω, φυσικά.»
Τον περασμένο μήνα ο κ. Μακρόν προκάλεσε κάποια ανησυχία όταν πρότεινε χωρίς ουσία ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν «σχεδόν αναποτελεσματικό» στα άνω των 65 ετών.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από τον Guardian, ενώ έχουν μια μικρή χρονική καθυστέρηση στην αναφορά από τα κράτη μέλη, επισημαίνουν ορισμένες εντυπωσιακές αποκλίσεις μεταξύ της ποσότητας του εμβολίου AstraZeneca που διατίθεται στα κράτη μέλη και της χορήγησής του στον πληθυσμό.
Το Βέλγιο έλαβε 201.600 δόσεις AstraZeneca και χορήγησε μόλις 9.832 (4%), σύμφωνα με το ECDC. Η Βουλγαρία έλαβε 117.600 δόσεις και χορήγησε 2.035 (1,73%), ενώ η Γερμανία έλαβε 1.452.000 δόσεις και χορήγησε 189.206 (13%).
Σύμφωνα με το ECDC, η Ιταλία είχε χορηγήσει 499.200 δόσεις AstraZeneca και οι ιατροί της έδωσαν μόλις 96.621 τρυπήματα (19%).
Αντιθέτως, έχουν χορηγηθεί τέσσερις στις πέντε δόσεις εμβολίου Pfizer στο Βέλγιο (81%), στην Ιταλία (80%) και στη Γερμανία (82%), σύμφωνα με στοιχεία του ECDC.
Η Γαλλία δεν έχει υποβάλει στοιχεία στο ECDC σχετικά με τον αριθμό των 1.137.600 δόσεων Οξφόρδης/AstraZeneca που έχει χορηγήσει, αλλά τα στοιχεία που παρέχονται από τον ιστότοπο παρακολούθησης εμβολίων Covidtracker.fr εκτιμούν το ποσοστό σε μόλις 125.859 (11%).
Ο καθηγητής Αλέν Φίσερ, ο «Monsieur Vaccin» (Κύριος Εμβόλιο) που επιβλέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Γαλλίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την Πέμπτη ότι το εμβόλιο AstraZeneca είχε λάβει «αδικαιολόγητα κακή δημοσιότητα». Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ήταν «τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό» με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna και εντελώς ασφαλές, είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους όσους του προσφέρεται, χωρίς δισταγμό».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian