Κόσμος
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 14:14

Eχει επιβραδύνει το τρένο του εθισμού στα ναρκωτικά

Στη διαπίστωση ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως έμεινε σταθερή για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταλήγει η ετήσια έκθεση τυς αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στην Εκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Έγκλημα και τα Ναρκωτικά (UNODC), γίνεται λόγος για «αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας». Οι παγκόσμιες αγορές για τα παράνομα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων της ηρωίνης, της κοκαΐνης και της κάνναβης παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2005-2006 ενώ πριν λίγα χρόνια, ο κόσμος έδειχνε να οδεύει σε μία επιδημία κατάχρησης.

Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά που εντόπισε η έκθεση είναι ότι ενώ η κατανάλωση κοκαΐνης στις ΗΠΑ έχει πέσει, σημειώνεται μία ανησυχητική αύξηση στην Ευρώπη

Η ζήτηση για τα διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης, όπως το χάπι έκσταση έχει ισορροπήσει με την παραγωγή και τη ζήτηση της κάνναβης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

«Σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση ουσιών», δηλαδή το 4,8% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών. Η κατανάλωση αυτή φθάνει ένα "ανησυχητικό" επίπεδο για 25 εκατομμύρια χρήστες, δηλαδή το 0,6% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Παράλληλα οι χωρικοί που σταμάτησαν την καλλιέργεια της πρώτης ύλης, όπως η παπαρούνα ή η κόκα, δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Για παράδειγμα αν η νοτιοανατολική Ασία έχει σήμερα απελευθερωθεί από το όπιο, δεν έχει ωστόσο απεγκλωβιστεί από τη φτώχεια και οι χωρικοί της παραμένουν ευάλωτοι στους πειρασμούς των παράνομων εσόδων. «Η Αφρική είναι ο στόχος των εμπόρων κοκαΐνης που έρχονται από δυτικά (Κολομβία) και εμπόρων ηρωίνης που έρχονται από ανατολικά (Αφγανιστάν)», αποκαλύπτει ο διευθυντής της ONUDC, Αντόνιο Μαρία Κόστα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ