Ο Ν. Σαρκοζί κατάφερε να ρίξει την πρώτη "χούφτα άμμου" στα "γρανάζια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., μια κίνηση που επιβραδύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή της πορεία. Το πρώτο αυτό δείγμα των γαλλικών προθέσεων (υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει, πριν και μετά την εκλογή του, ότι δεν βλέπει μια θέση για την Τουρκία στην Ενωση, προτιμά μάλλον μια φόρμουλα ειδικής σχέσης παρά την πλήρη ένταξη), φάνηκε ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες, όταν η Γερμανική Προεδρία αναγκάστηκε να αποσύρει από την ημερήσια διάταξη των Μονίμων Αντιπροσώπων το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά τις "οικονομικές και νομισματικές πολιτικές".
Το Παρίσι ήταν που άναψε το "κόκκινο φως" για το συγκεκριμένο κεφάλαιο, το σπουδαιότερο εκ των τριών προς συζήτηση (τα άλλα δυο που αφορούν τις "στατιστικές" και τον "έλεγχο χρηματοδοτήσεων", άνοιξαν).
Από τώρα και στο εξής προβλέπονται σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών - μελών, όσον αφορά το φάκελο "Τουρκία". Από τη μία η ομάδα των χωρών εκείνων, με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία, που τάσσονται υπέρ ενός γρηγορότερου ρυθμού στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και από την άλλη το μέτωπο των χωρών που φρενάρουν αυτή την πορεία με επικεφαλής, αυτή τη φορά, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα -από τότε που αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο του 2005- μόνο δύο κεφάλαια επί συνόλου 35, τα λιγότερο προβληματικά ("επιστήμη και έρευνα" - "βιομηχανική πολιτική") έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ οκτώ παραμένουν παγωμένα από το Δεκέμβριο του 2006, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Il Sole-24ORE, επίσημο όργανο των Ιταλών βιομηχάνων, ΑΠΕ-ΜΠΕ