Πολιτική
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 07:02

Προβλήματα ηλεκτροδρότησης, πάνω από τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

ΧΩΡΙΣ ρεύμα παραμένουν από χθες το βράδυ πολλές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά έως και το πρωΐ.

Την ίδια ώρα και παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων για εξοικονόμηση ενέργειας σε πολλά σημεία της Αττικής λειτουργούσε ο δημόσιος φωτισμός πριν ακόμη νυχτώσει. Μεταξύ αυτών και η παραλιακή λεωφόρος στο ύψος του Φαλήρου.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε χθες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνώντας το μεσημέρι τα 10.500 μεγαβάτ, με όριο ισχύος τα 11.600 μεγαβάτ. Από χθες το μεσημέρι είχε καταρρεύσει το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών της ΔΕΗ. Ο πρωτοφανούς διάρκειας και έντασης καύσωνας για τέτοια εποχή, αποτυπώθηκε και στην κατανάλωση νερού. Καταγράφηκε το τρίτο πανελλήνιο ρεκόρ με 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα κατανάλωσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στους έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από θερμοπληξία. Τελευταίο θύμα μία γυναίκα ηλικίας 92 ετών από την Ιεράπετρα Κρήτης. Ολοι τους αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Ανοιχτοί θα παραμείνουν και σήμερα έως τις 8 το βράδυ οι κλιματιζόμενοι χώροι σε δήμους και νομαρχίες, αλλά και η αίθουσα του ΟΠΑΠ επί της οδού Κηφισού 62.

Χωρίς εισιτήριο έως την Παρασκευή η είσοδος στην οργανωμένη ακτή της Βουλιαγμένης.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Σε επιφυλακή 16 περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν επείγοντα περιστατικά. Εως τις 12 το μεσημέρι θα λειτουργήσουν και σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται αυτές που λειτουργούν σε 24ωρη και 12ωρη βάση.

Την επέκταση του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε η ΓΣΕΕ. Την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί έως τις 28 Ιουνίου, αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)σήμερα Τετάρτη προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασίων στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα, ωστόσο πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στην υπόλοιπη χώρα.

Σε Μακεδονία και Θράκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Ελλάδα από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο από 22 έως 44 βαθμούς Κελσίου. Σε Κυκλάδες και Κρήτη από 28 έως 41 βαθμούς. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από 26 έως 41 βαθμούς. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 43 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Μικρή πτώση θα σημειώσουν από αύριο Πέμπτη οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Στη Ρουμανία που μετράει έως τώρα 29 νεκρούς, το θερμόμετρο άγγιξε χθες τους 45 βαθμούς. Εξι οι νεκροί στην Ιταλία. Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σε Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία και Αλβανία. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Τουρκία όπου σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.