Πέρυσι, την χρονιά της πανδημίας που στρέσαρε τα συστήματα υγείας του πλανήτη βυθίζοντας παράλληλα σε κρίση την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θεωρήθηκε η απαραίτητη προϋπόθεση για το τέλος πανδημίας.
Πέρυσι, την χρονιά της πανδημίας που στρέσαρε τα συστήματα υγείας του πλανήτη βυθίζοντας παράλληλα σε κρίση την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θεωρήθηκε η απαραίτητη προϋπόθεση για το τέλος πανδημίας.
«Το φως στο τούνελ», όπως χαρακτηρίστηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ήρθαν σε χρόνο-ρεκόρ, και ο πλανήτης μπόρεσε να δει το τούνελ. Τα εμβόλια έριξαν φως, όμως πλέον πρέπει να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου. Σε αυτή την πορεία, από την οποία εξαρτάται η επιστροφή σε ένα επίπεδο κανονικότητας και η ανάκαμψη της οικονομίας, κάποιες χώρες έχουν προπορευτεί σημαντικά ενώ άλλες έχουν μείνει αξιοθαύμαστα πίσω. Παράλληλα οι ανησυχίες για την εμφάνιση νέων, πιο μολυσματικών και επικίνδυνων παραλλαγών του ιού καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την επίσπευση των εμβολιασμών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια χλιαρή εκκίνηση στους εμβολιασμούς που χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων, αντιπαραθέσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες, και επικρίσεις αναφορικά με την κεντρική διαχείριση από την Κομισιόν αλλά και τις δυσκίνητες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι χώρες της Ε.Ε. έμειναν πίσω από άλλες χώρες στους εμβολιασμούς, βλέποντας την πλάτη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ωστόσο, τελικά ανέβασε ταχύτητα εξασφαλίζοντας επαρκείς δόσεις εμβολίων και πλέον αποτελεί πρόκληση να χορηγηθούν αυτές οι δόσεις, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Χάρη αφενός στις νέες συμφωνίες για προμήθεια επιπλέον δόσεων, αφετέρου στην αυξημένη παραγωγή η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανοσοποιήσει τον πληθυσμό του μπλοκ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μήνα, η ΕΕ ολοκλήρωσε μια συμφωνία με την Pfizer και την γερμανική BioNTech για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις και ανακοίνωσε μια νέα νέα παραγγελία στη Moderna για επιπλέον 150 εκατ. δόσεις, επίσης για φέτος. Μζαί με τη συμφωνία της Moderna, η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε 2,6 δισ. δόσεις, δήλωσε η Κομισιόν στις 17 Φεβρουαρίου.
Δύο μήνες νωρίτερα ο εμβολιασμός του 75% των ενηλίκων;
Σύμφωνα με την Airfinity, στην προσπάθειά της να περιορίσει το χάσμα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία η ΕΕ ενδέχεται τελικά να είναι σε θέση να εμβολιάσει το 75% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη Αυγούστου, περίπου δύο μήνες νωρίτερα δηλαδή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Η Βρετανία από την άλλη, η οποία αποφάσισε να καθυστερήσει την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίο ώστε να εμβολιάσει περισσότερα άτομα, μπορεί να φτάσει το όριο των τριών τετάρτων του ενηλικου πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση έως τα τέλη Ιουνίου, όπως αναφέρει η Airfinity. Η επίτευξη αυτού του επιπέδου χορηγώντας δύο δόσεις μπορεί να διαρκέσει άλλους δύο μήνες, λίγο πριν από το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. δηλαδή.
Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τους εμβολιασμούς αλλά και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν, κυρίως λόγω του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο ορισμένοι Ευρωπαίοι αρνούνται μέχρι στιγμής να δεχτούν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπ, έχει χορηγήσει περισσότερες από 27 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις 6 δόσεις ανά 100 άτομα που έχει χορηγήσει η ΕΕ. Οι ΗΠΑ ανέβηκαν σχεδόν σε 20 δόσεις ανά 100, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η προοπτική προμηθειών της ΕΕ αυξήθηκε πρόσφατα, εν μέρει λόγω των συμφωνιών με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Moderna για την εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.
Ήδη, οι προμήθειες θα διπλασιαστούν πιθανώς έως τα τέλη Μαρτίου από αυτόν τον μήνα και θα διπλασιαστούν ξανά μέχρι τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τον Τζέικμπ Κιρκεγκάαντ, συνεργάτη του Peterson Institute for International Economics.
Καθώς όμως οι προμήθειες αυξάνονται, οι χώρες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα κέντρα εμβολιασμού θα μπορούσαν σύντομα να κατακλυστούν, δημιουργώντας «κυκλοφοριακή συμφόρηση», εκτός και αν οι αρχές εξουσιοδοτήσουν τους γιατρούς να κάνουν εμβολιασμούς στα γραφεία τους, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ιατρικών Ασφαλιστικών Ιατρών.
Την ώρα όμως που αυξάνονται οι συμφωνημένες δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna , η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τον Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Παραμένει σοβαρό το πρόβλημα
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ προειδοποιούν ότι δεν είναι σαφές εάν ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας του ενήλικου πληθυσμού θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία, διακρίνοντας πως απομένει μια μακρά μάχη.
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν αυτή τους την εκτίμηση στο γεγονός ότι οι μεταλλάξεις στο μέλλον θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν εν μέρει τα διαθέσιμα εμβόλια. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν διαβεβαιώσει από την πλευρά τους ότι είναι σε θέση να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους σχετικά γρήγορα εάν χρειαστεί.
«Πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. «Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις», αναφέρεται.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μια σειρά μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν τη στρατηγική του μπλοκ, ενώ αρκετές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της περιοχής συμφώνησαν να ρίξουν το βάρος παραγωγής στα εμβόλια κατά του Covid. Αυτό αναμένεται να επιταχύνει τις προμήθειες στην ήπειρο αυτό το καλοκαίρι και μετά.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι αναμένει πως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα παραδοθούν στο μπλοκ το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση μετά από περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις τον Ιανουάριο, 33 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 55 εκατομμύρια τον Μάρτιο.
naftemporiki.gr