Κόσμος
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 23:16

Πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό για ένα εμβόλιο

Εκατομμύρια άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ορισμένοι ωστόσο θέλουν να «επιταχύνουν» τις διαδικασίες βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

H Λιβανέζα Χάλα Μπαϊντούν ήθελε απλά να επισκεφθεί την αδελφή της στο Ντουμπάι. Όταν όμως η εταιρία στην οποία εργάζεται η αδερφή της έδωσε τον Ιανουάριο στους εργαζόμενους ραντεβού για εμβολιασμό, η Χάλα πήγε μαζί τους και κατάφερε να εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι η 50χρονη αρτοποιός δεν είναι μόνιμη κάτοικος ούτε διαθέτει διαβατήριο του Ντουμπάι. Ίσως τελικά η Χάλα Μπαϊντούν να ήταν απλά τυχερή. 

Σε ορισμένες χώρες έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα διάφορα παραθυράκια που επιτρέπουν σε ορισμένους να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να κάνουν πολύ ταχύτερα από ότι προβλέπονταν το πολυπόθητο εμβόλιο. Άνθρωποι όπως για παράδειγμα η λιβανέζα αρτοποιός εμβολιάζονται περισσότερο από σύμπτωση. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι προσφέρουν πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο διπλός εμβολιασμός. Με το αζημίωτο φυσικά.

Στη Φλόριντα για παράδειγμα υπήρχε κατά διαστήματα η δυνατότητα να εμβολιαστούν άτομα από άλλες αμερικανικές πολιτείες, αλλά ακόμα και από το εξωτερικό. Εκτός από εύπορους Αμερικανούς από τη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια ταξίδεψαν στο Φλόριντα πλούσιοι Αργεντινοί, Βραζιλιάνοι ή και Μεξικανοί.

Εμβολιάστηκαν σε χωριό ιθαγενών στην Αλάσκα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε είδηση για πλούσιο ζεύγος από τον Καναδά, το οποίο λέγεται ότι εμβολιάστηκε σε χωριό ιθαγενών στην Αλάσκα. Ο πρώην επικεφαλής εταιρίας καζίνο και η ηθοποιός μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροσκάφος στο Γιουκόν της Αλάσκας και εκεί ισχυρίστηκαν ότι εργάζονται σε μικρό ξενοδοχείο για να πάρουν ραντεβού εμβολιασμού. Τελικά όμως η υπόθεση διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης.

Η Χάλα Μπαϊντούν δεν μετανιώνει για όσα έγιναν στο Ντουμπάι. Λέει μάλιστα ότι «χώρες όπως τα Αραβικά Εμιράτα θέλουν οι τουρίστες να περνούν καλά και να ξοδεύουν». Η Λιβανέζα θεωρεί ότι μια τόσο πλούσια χώρα θα έπρεπε να προσφέρει δωρεάν εμβόλια στους τουρίστες.

Όπως όλα δείχνουν ο εμβολιασμός παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας έχει γίνει εφικτός κυρίως για πλουσίους. Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραφε πρόσφατα για μια εταιρία που προσφέρει ιδιωτικές πτήσεις στη Φλόριντα με σκοπό τον εμβολιασμό με κόστος από 20.000 μέχρι 65.000 ευρώ.

Σάλο προκάλεσε στη Βρετανία δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο το κλαμπ Knightsbridge Circle, στο οποίο η ετήσια συνδρομή φθάνει τα 28.000 ευρώ το χρόνο, προσφέρει στο πλαίσιο της συνδρομής στα μέλη του ταξίδια εμβολιασμού στην Ινδία ή τα Αραβικά Εμιράτα. Ο ιδρυτής του πολυτελούς κλαμπ Στιούαρτ ΜακΝίλ δηλώνει ότι «κλείνουμε για μέλη μια ωραία έπαυλη, τους πηγαίνουμε για πρώτο εμβολιασμό και μέχρι τον δεύτερο κάνουν πολυτελείς διακοπές». Μέσω mail το κλαμπ ενημέρωνε ωστόσο πρόσφατα ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης δεν δέχεται προς το παρόν νέα μέλη στους κόλπους του.

Μέχρι και 820 ευρώ για ένα εμβόλιο στο Darknet

Στο μεταξύ όμως πολλά δεδομένα άλλαξαν. Έτσι πχ. τα Εμιράτα ανακοινώνουν ότι δεν εμβολιάζονται πλέον επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ το βρετανικό κλαμπ Knightsbridge Circle καθιστά σαφές σε ερώτηση της εφημερίδας Guardian ότι μέλη του εμβολιάζονται στα Αραβικά Εμιράτα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν εκεί..

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι για τους ανυπόμονους, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι νόμιμοι.

Χρήστες της υπηρεσίας Telegram ισχυρίζονται ότι προσφέρουν προς πώληση εμβόλια των Astrazeneca, Pfizer/BioNTech ή Moderna σε τιμές από 125 μέχρι 183 ευρώ συμπεριλαμβανομένων εξόδων αποστολής, διπλή συσκευασία ασφαλείας και κωδικό εντοπισμού αντικειμένου.

Η αμερικανοϊσραηλινή εταιρία κυβερνοασφάλειας Check Point ισχυρίζεται ότι εντόπισε τον Ιανουάριο στο λεγόμενο Darknet (παράνομο υποδίκτυο στο ίντερνετ) 340 προσφορές για εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε τιμές μέχρι και 820 ευρώ. Προειδοποιεί ωστόσο επίδοξους πελάτες ότι «σύμφωνα με την εμπειρία μας όταν παραγγέλνεται μια μόνο δόση δεν αποκλείεται ο αγοραστής να μην λάβει ποτέ το προϊόν που πλήρωσε».