Κόσμος
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 18:37

«Ωρα για αλλαγή» στη Βρετανία

Μια «νέα κυβέρνηση» με «νέες προτεραιότητες» υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εγκαταστάθηκε σήμερα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αφού έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόσθεσε ότι «έχει αφουγκραστεί την ανάγκη για αλλαγή» που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την «παλαιά πολιτική». Αύριο αναμένεται η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέλαβε και επισήμως σήμερα ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Φθάνοντας στην Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχέθηκε «μια νέα κυβέρνηση με νέες προτεραιότητες». Νωρίτερα, είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα.

«Μόλις έλαβα την εντολή από την βασίλισσα να σχηματίσω κυβέρνηση... Είναι ένα προνόμιο το ότι μου δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου», δήλωσε ο Μπράουν και υποσχέθηκε να είναι σε όλες τις περιστάσεις «ισχυρός» και «αποφασιστικός».

Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι «έχει αφουγκραστεί την ανάγκη για αλλαγή» που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την «παλαιά πολιτική» και υποσχέθηκε «κυβέρνηση όπου θα υπάρχουν όλα τα ταλέντα».

«Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα ταλέντα όλων των πολιτών μας, είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία μπορεί να είναι η παγκόσμια επιτυχία αυτού του αιώνα», πρόσθεσε.

«Τώρα, ας αρχίσει η αλλαγή», υπογράμμισε ο Μπράουν έχοντας στο πλευρό του τη συζυγό του Σάρα, πριν εισέλθει στη νέα επίσημη κατοικία του.

Αποχώρηση Μπλερ εν μέσω χειροκροτημάτων

Οι βρετανοί βουλευτές, Εργατικοί και Συντηρητικοί, σηκώθηκαν από τα έδρανά τους για να χειροκροτήσουν τον Τόνι Μπλερ την ώρα που αναχωρούσε από το κοινοβούλιο, έπειτα από 10 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

«Εύχομαι σε όλους σας, φίλους ή εχθρούς, καλή τύχη. Αυτό ήταν, είναι το τέλος», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Μπλερ κατά την τελευταία γι' αυτόν εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής, όπου αρκετοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν «πιο αποτελεσματικό και επιτυχημένο πρωθυπουργό» της Βρετανίας.

Με κολακευτικά λόγια για τον Μπλερ μίλησαν επίσης οι ηγέτες των δύο κύριων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές μαζί του.

Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε «το εξαιρετικό κατόρθωμά του να παραμείνει πρωθυπουργός για δέκα χρόνια» και «τις σημαντικές προσπάθειες που έφερε εις πέρας στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών». Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του Μπλερ, ο Κάμερον επικαλέστηκε την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και την πρόοδο που επετεύχθη υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Μένζις Κάμπελ σημείωσε ότι ο Μπλερ παρέμεινε «ευγενικός σε όλες τις συνθήκες» παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

Ο Μπλερ προχώρησε προς την έξοδο χειροκροτούμενος και εναγκαλιζόμενος τους υπουργούς του που καθόντουσαν στην πρώτη σειρά.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Γκόρντον Μπράουν λαμβάνει τέλος ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια ένα από τα πιο ισχυρά, αλλά και αποσταθεροποιητικά, ζευγάρια στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής, παρατηρεί η El Pais http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp .

Παλαιότερη συνέντευξη Γκόρντον Μπράουν στη WSJ

Ακολουθούν αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε δώσει ο Γκόρντον Μπράουν στη Wall Street Journal το Μάρτιο, όταν ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Γκόρντον Μπράουν, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της παγκοσμιοποίησης είναι η ευελιξία.

Ο Μπράουν θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της παγκοσμιοποίησης το ελεύθερο εμπόριο, το άνοιγμα των αγορών και την ευελιξία... Εάν αυτό δεν γίνει αντιληπτό, τονίζει ο Μπράουν, τότε ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος υπαναχώρησης στην εύκολη επιλογή, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον προστατευτισμό.

Οσο για τη μετανάστευση, o Γκόρντον Μπράουν είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει με αυτή κάθε ευαίσθητης χώρας. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην γίνουν αποδεκτοί στη χώρα οι άνθρωποι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εκεί όπου υπάρχει θέμα παράνομης μετανάστευσης, η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει τα σχετικά μέτρα, σύμφωνα με τον Μπράουν.

Για τη διατλαντικές σχέσεις της Βρετανίας ο Μπράουν απαντά ότι είναι και θα παραμείνουν κεντρικό σημείο της πολιτικής της χώρας, εξηγώντας ότι οι βρετανικές αξίες είναι παρόμοιες με τις αμερικανικές.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μπράουν είναι υποστηρικτής της Ατλαντικής Συμμαχίας, όχι όμως σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής. Θεωρεί ότι είναι μύθος να πιστεύει κάποιος ότι είτε οι Αμερικανοί είτε οι Ευρωπαίοι θέλουν από τη Βρετανία να επιλέξει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Μπράουν πιστεύει επίσης ότι η ενιαία αγορά χρειάζεται την κινητικότητα του διασυνοριακού εμπορίου. Τάσσεται κατά της στάσης προστατευτισμού που έχουν υιοθετηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες επιχειρήθηκαν εξαγορές σε άλλες χώρες.

Τονίζει ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που μείωσε τους φόρους της, για παράδειγμα μείωσε το φόρο νομικών προσώπων από τις 33 στις 30 πένες και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Παραδέχεται ότι θα πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όμως οι συγκρατημένες μέχρι σήμερα δαπάνες συνέβαλαν στην αύξηση της εθνικής ασφάλισης εργαζομένων και εργοδοτών.

Οσον αφορά την υποδομή της Βρετανίας, το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, η κυβέρνηση των Εργατικών κατάφερε να σημειώσει μεγάλες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις χρόνιες ελλείψεις σε επενδύσεις που κληρονόμησε το 1997, όταν ανέλαβε την εξουσία, υπογράμμισε ο Μπράουν.

Για την οικονομία, ο Μπράουν έχει να επιδείξει το χαμηλό πληθωρισμό της τελευταίας δεκαετίας, τα χαμηλά επιτόκια για μία δεκαετία, τη χαμηλή μεταβλητότητα και τη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας.

Παραδέχεται, τέλος, ότι οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που αντιμετώπιζε η βρετανική οικονομία έως σήμερα, δίδοντας έμφαση στην οικονομική μεταρρύθμιση και το περιβάλλον.