Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για τις αντοχές των νοσοκομείων και τη λήψη αποφάσεων για παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων στην Αττική. Αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 922 ασθενείς και σε ΜΕΘ 213. Υπολογίζεται ότι ένα 10% των ασθενών σε απλές κλίνες θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες κρεβάτι εντατικής.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για τις αντοχές των νοσοκομείων και τη λήψη αποφάσεων για παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων στην Αττική. Αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 922 ασθενείς και σε ΜΕΘ 213. Υπολογίζεται ότι ένα 10% των ασθενών σε απλές κλίνες θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες κρεβάτι εντατικής.
Το ιικό φορτίο στα λύματα «παραμένει υψηλό», ενώ οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό αυξάνονται. Έτσι, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιαή άρση των μέτρων, αν και αναμένουν σταδιακή μείωση των λοιμώξεων με την Covid19.
O Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποίησε πως αναμένεται αύξηση των νοσηλευομένων αλλά μείωση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως ο χιονιάς των προηγούμενων ημερών, λειτούργησε υπέρ του περιορισμού της διασποράς, καθώς μειώθηκαν αισθητά οι μετακινήσεις.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει.»
Όπως εξήγησε, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους».
Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε στην πορεία των εμβολιασμών, εκτιμώντας πως «αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού.»
Στον ΣΚΑΪ μίλησε για την πορεία της πανδημίας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.
«Αυτήν τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των «κλιμακωτών ανοιγμάτων» ώστε να μπορέσει να προβλεφθεί τυχόν έξαρση των λοιμώξεων.
Για τα SMS με «κόφτη» είπε, ότι αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα ήταν θετικός, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο σε κάθε περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πρώτα μειώνονται οι άνθρωποι που εκφέρουν τον ιό και στη συνέχεια μειώνονται οι νοσηλευόμενοι. Η νοσηλεία δεν είναι ποτέ μιάς ή δύο ημερών».
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν έχει γίνει συζήτηση επί του θέματος. Ωστόσο τόνισε πως «με το click away του Δεκεμβρίου, συνέχισε η πτωτική πορεία της πανδημίας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται». Επεσήμανε πάντως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι, προειδοποίησε πως το ιικό φορτίο στα λύματα βρίσκεται ακόμα στο ίδιο επίπεδο με των προηγούμενων ημερών, «το οποίο ήταν πάρα πολύ υψηλό».
Ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε πως «δεν έχει νόημα η πρόγνωση των κρουσμάτων», διότι αυτή γίνεται βάσει διαφορετικών δεδομένων. «Άλλος προβλέπει βάσει του ΕΟΔΥ, άλλος βάσει όλων των επιδημιολογικών δεδομένων».
Πρόσθεσε εντούτοις πως «υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Τα θετικά ιικά δείγματα, έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο». Αυτό, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και στα λύματα, τα οποία «δεν δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου». Επομένως, συνέστησε όταν ολοκληρωθεί το δεκαήμερο, να αξιολογηθεί η ανάσχεση της διασποράς και τότε να αποφασιστεί η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων.
naftemporiki.gr