Κόσμος
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 07:35

Νεκρός ο γαμπρός του άλλοτε προέδρου της Αιγύπτου Νάσερ

Ο γαμπρός του άλλοτε προέδρου της Αιγύπτου Γκαμάλ ¶μπντελ Νάσερ, ο οποίος είχε κατονομασθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως εξέχουσας σημασίας πηγή της Μοσάντ, βρέθηκε νεκρός στο Λονδίνο χθες Τετάρτη, και το Αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

Ο ¶σραφ Μαρουάν, 62 ετών, ο οποίος ήταν σύζυγος της κόρης του ¶μπντελ Νάσερ, Μόνα, ζούσε στο Λονδίνο αφότου εγκατέλειψε την υπηρεσία στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ισραηλινά ΜΜΕ έχουν υποστηρίξει ότι ο Μαρουάν είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο του 1973 το Ισραήλ ότι η Αίγυπτος και η Συρία ετοιμάζονταν να επιτεθούν. Ο Γκαντ Σιμρόν, πρώην πράκτορας της Μοσάντ που ασχολείται πλέον με τη στρατιωτική ιστορία, δηλώνει ότι "γνωρίζουμε σήμερα, από καταθέσεις που έδωσαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και δημοσιοποιήθηκαν χρόνια μετά το τέλος του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, ότι ο Μαρουάν ήταν ο άνθρωπος που είχε ειδοποιήσει την Μοσάντ".

Η Βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε μόνο το θάνατο ενός Αιγυπτίου, αναφέροντας ότι τα αίτιά του δεν έχουν εξακριβωθεί. Η σύζυγός του Μαρουάν μεταβαίνει στο Λονδίνο για την κηδεία του.