Απόψεις
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 07:00

To Brexit ακόμη διχάζει

Στα πάνω του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% περίπου των 67 εκατ. πληθυσμού, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διεθνή κούρσα των εμβολιασμών πίσω μόνο από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ετοιμάζεται μάλιστα για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Απρίλιο, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Στα πάνω του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% περίπου των 67 εκατ. πληθυσμού, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διεθνή κούρσα των εμβολιασμών πίσω μόνο από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ετοιμάζεται μάλιστα για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Απρίλιο.  Το Brexit και η απομάκρυνση από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στο ότι η Βρετανία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στην πορεία των εμβολιασμών από ό,τι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Η επιλογή Τζόνσον δείχνει να δικαιώνεται...

Η έξοδος ωστόσο από την Ε.Ε. δεν φαίνεται να ικανοποιεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης British Foreign Policy Group.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 27% των ερωτηθέντων επιθυμεί μία στενότερη σχέση με την Ε.Ε. με την προοπτική επανένταξης σε αυτήν, το 22% θέλει μεν στενότερη σχέση αλλά εκτός της Ένωσης. Το 12% θέλει περαιτέρω απομάκρυνση.

Από το 24% των ερωτηθέντων που εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit, τη θεωρούν την καλύτερη δυνατή για το «άμεσο μέλλον». Το 15% απάντησε πως δεν γνωρίζει. Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το 49% απαντά πως δεν εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, σε σχέση με 39% που απαντά θετικά. Ένα 12% απαντά «δεν γνωρίζω».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης την 1η Ιανουαρίου και αποτελεί την πρώτη «θερμομέτρηση» του κλίματος μετά την κατάργηση της μεταβατικής συμφωνίας που ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του Brexit.

Έκτοτε φάνηκαν ήδη οι πρώτες σημαντικές τριβές, με την Ε.Ε. να απειλεί ατυχώς να εφαρμόσει τη ρήτρα για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να καλύψει το δικό της εμβολιακό αλαλούμ, το λονδρέζικο Σίτι να απειλείται να χάσει τα ηνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι Βρετανοί εξαγωγείς να έρχονται αντιμέτωποι με τους εμπορικούς φραγμούς.

Η προαναφερθείσα έρευνα αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Επιδίωξη άλλωστε των Συντηρητικών, που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για την έξοδο από την Ε.Ε., δεν ήταν η ρήξη με το «σύστημα», αλλά η αυταπάτη για την επιστροφή σε περασμένα μεγαλεία...