Οι ασυνήθιστα έντονες εχθροπραξίες του χειμώνα από μέρους των μαχητών του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν ωθούν την αφγανική κυβέρνηση σε εντατικοποίηση των προετοιμασιών για την εαρινή επίθεσή τους, η οποία σύμφωνα με ξένους παράγοντες πιθανόν θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
Οι ασυνήθιστα έντονες εχθροπραξίες του χειμώνα από μέρους των μαχητών του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν ωθούν την αφγανική κυβέρνηση σε εντατικοποίηση των προετοιμασιών για την εαρινή επίθεσή τους, η οποία σύμφωνα με ξένους παράγοντες πιθανόν θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν που προέβλεπε αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και αποκλιμάκωση της βίας από όλες τις πλευρές, οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν πολλαπλασιαστεί, επιβεβαίωσε ο αμερικανός στρατηγός Σκοτ Μίλερ, επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ και της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει μάχιμο ρόλο.
«Η βία των Ταλιμπάν βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είναι συνηθισμένο ιστορικά», διαπίστωσε ο στρατηγός Μίλερ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Δεν συμβάλλει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αυτό που ελπίζαμε ότι θα αποτελούσε ιστορικό σημείο καμπής για το Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Συνήθως οι εχθροπραξίες μειώνονται τον βαρύ αφγανικό χειμώνα, προτού οι Ταλιμπάν εξαπολύσουν την «εαρινή επίθεσή» τους, περί τον Μάρτιο.
Όμως ο στρατηγός Μίλερ επισήμανε ότι οι μάχες που εκτυλίσσονται το τρέχον διάστημα όχι μόνο υποδεικνύουν πως θα υπάρξει εαρινή επίθεση, κάτι που πολλοί διπλωμάτες κρίνουν ότι αντίκειται προς το πνεύμα της συμφωνίας που υπέγραψαν με την Ουάσινγκτον στη Ντόχα, αλλά και ότι θα είναι πολύ πιο σφοδρή από αυτές προηγούμενων ετών.
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ παραμένουν σε αδιέξοδο και οι αντιπρόσωποι των ανταρτών έχουν εγκαταλείψει τη Ντόχα, κάτι που επιτείνει τους φόβους πως οι συνομιλίες βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.
«Αν η βία δεν μειωθεί, η ειρηνευτική διαδικασία θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη· θα ήταν πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε πλευρά να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς», παρατήρησε ο στρατηγός Μίλερ.
Προετοιμασίες
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν σε πλήρη αναδιάταξη δυνάμεων και να κάνουν επιχειρησιακούς σχεδιασμούς ενόψει μιας «σκληρής και δύσκολης» εαρινής επίθεσης των Ταλιμπάν, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές προσκείμενες σ’ αυτήν.
Κατά τις ίδιες πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες προκειμένου οι Ειδικές Δυνάμεις διαφορετικών σωμάτων, της αστυνομίας και του στρατού, να αποκτήσουν ενιαία διοίκηση. Εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί έχουν μετατεθεί σε περιοχές-κλειδιά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζονται προκειμένου να κάνουν πολύ περισσότερα πλήγματα από αέρος, ώστε να αποφεύγονται βαριές απώλειες σε χερσαίες επιχειρήσεις.
Εκπρόσωπος του αφγανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι «έτοιμες για οποιοδήποτε είδος πολέμου» και ότι παραμένουν σε κατάσταση «ενεργής άμυνας».
Στην άλλη πλευρά, τέσσερις πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν ανέφεραν ότι διοικητές μονάδων τους τις τελευταίες εβδομάδες διέκοψαν την εκπαίδευση που κάνουν συνήθως τον χειμώνα καθώς καλούνται πίσω στα μέτωπα και τους δίνονται διαταγές να προετοιμαστούν για εντατικές επιχειρήσεις.
Κάτοικοι περιοχών που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν παρατηρούν εντατικοποίηση της δραστηριότητας των ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες. Είπαν στο Ρόιτερς πως είδαν κινήσεις δυνάμεων ευρείας κλίμακας, συναντήσεις σε τεμένη, συγκέντρωση τροφίμων και εφοδίων, αύξηση της στρατολόγησης.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα θέματα στα οποία αναφέρονται οι ιεροκήρυκες των Ταλιμπάν, ειδικά στις προσευχές της Παρασκευής (...) έχουν αλλάξει», αφηγήθηκε προεστός φυλής στην επαρχία Κουντούζ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας. «Κηρύσσουν (...) τον πόλεμο εναντίον των εισβολέων, προσκαλούν ανοιχτά τον κόσμο να ενωθεί μαζί τους. Αυτό είναι σαφές μήνυμα ότι προετοιμάζονται για μάχες την άνοιξη».
Μέλος μονάδας που οι Ταλιμπάν θεωρούν τις δικές τους ειδικές δυνάμεις τους είπε στο Ρόιτερς ότι γίνονται προετοιμασίες για να αναληφθεί δράση με το που θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τα ξένα στρατεύματα.
«Αν δεν εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν την προκαθορισμένη ημερομηνία τότε οι ΗΠΑ, το NATO κι ο κόσμος όλος θα αντιμετωπίσουν (...) έναν πόλεμο που δεν έχουν ξαναδεί τα τελευταία είκοσι χρόνια», διεμήνυσε.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο σχετικά με τις προετοιμασίες για την εαρινή επίθεση των ανταρτών.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει πως μελετά το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν και εξετάζει το εάν και κατά πόσον θα τηρήσει τη δέσμευση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα την 1η Μαΐου, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση του προηγούμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους αντάρτες τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο στρατηγός Μίλερ σημείωσε πως κατανοεί ότι οι ξένες δυνάμεις θα γίνουν στόχος αν οι Ταλιμπάν θεωρήσουν πως οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη συμφωνία.
Ειδικοί και διπλωμάτες μιλούν για παράθυρο ευκαιρίας που κλείνει όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, μολονότι τα μέρη διαβεβαιώνουν πως παραμένουν δεσμευμένα στη διαπραγμάτευση.
«Οι συνομιλίες μοιάζουν ήδη να βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση», υπογράμμισε η Άσλεϊ Τζάκσον, συνδιευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη Ένοπλων Οργανώσεων στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ανάπτυξης (Overseas Development Institute, ODI). «Το πρόβλημα είναι ότι (η Ουάσινγκτον) μοιάζει να υποτιμά πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα και πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό», πρόσθεσε η κυρία Τζάκσον.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters