Στη Βρετανία, άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες, με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down, δεν δύνανται να επωφεληθούν από προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, σε περίπτωση που ασθενήσουν από κορονοϊό, σύμφωνα με την οργάνωση Mencap, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Στη Βρετανία, άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες, με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down, δεν δύνανται να επωφεληθούν από προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, σε περίπτωση που ασθενήσουν από κορονοϊό, σύμφωνα με την οργάνωση Mencap.
Το διαβάζω στον «Guardian» του περασμένου Σαββάτου. «Και ο αέρας ήταν γεμάτος από σκέψεις και πράγματα να πεις. Αλλά σε στιγμές σαν αυτή, λέγονται πάντα μόνο τα μικρά πράγματα. Τα μεγάλα πράγματα παραμονεύουν ανείπωτα μέσα σου».
Το ξαναδιαβάζω. Επειδή έχουν κάποια υστέρηση αποκλείονται από την προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή. Όλοι δεν είμαστε στο έλεος της τύχης, ελαφριοί σαν πούπουλο, ανυπεράσπιστοι στο εκκρεμές ενός πελώριου ρολογιού; Όλοι απροστάτευτοι, μα κάποιοι ξεδιάντροποι.
Η Επιτροπή για την Ποιότητα της Περίθαλψης τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι αυτή η πρακτική οδήγησε πέρυσι σε θανάτους που πιθανόν μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ναι, ξέρω, σε ανθρώπους με εύθραυστη κατάσταση υγείας δεν συνιστάται αυτή η διαδικασία, μα αυτό το κρίνουν οι γιατροί.
Σύμφωνα με τη Mencap, εδώ φαίνεται να έχει τραβηχτεί μια γραμμή. Επειδή είχαν μια μαθησιακή δυσκολία.
Το χιόνι δεν θα τα σκεπάσει όλα. Στις πέντε εβδομάδες από την έναρξη του τρίτου lockdown στη χώρα, ο κορονοϊός ευθύνεται για το 65% των θανάτων ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το NHS, το βρετανικό ΕΣΥ. Η Επιτροπή για την Ποιότητα της Περίθαλψης αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση τις επόμενες εβδομάδες.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο αποφάσεις για μη προσπάθεια αναζωογόνησης να επιβάλλονται καθολικά, σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων. Η επανεξέταση έχει ξεκινήσει. Καθώς αυτό προχωρά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αντιμετωπιστεί το θέμα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Είναι απολύτως απαράδεκτο οποιοσδήποτε άνθρωπος να υφίσταται διακρίσεις και εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη.
Είναι απαράδεκτοι στο ανθρώπινο σόι οι αποκλεισμοί. Είναι τρομακτικοί. Τουλάχιστον για όσους δεν νιώθουν ξένοι προς τη μοίρα των άλλων και για όποιον δεν υπάρχει μόνο εν εαυτώ και δι’ εαυτόν.
Είναι τρομακτικοί, σε γυρίζουν σε σκοτεινή εποχή.