Πολιτική
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 06:36

Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Εκακτη σύσκεψη αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την αποτίμηση της κατάστασης από τις πυρκαγιές και κυρίως αυτής στην Πάρνηθα.

Σε αυτήν συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδρέας Κόης.

Επιστρέφει ευσπευσμένα στην Αθήνα από την Γενεύη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διακόπτοντας τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς πολλές περιοχές της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περιλαμβάνονται στον Χάρτη Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μικρές αναζοπυρώσεις των πυρκαγιών αυτήν την ώρα σε αρκετές εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα. Στην Πάρνηθα οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται σε τρία μέτωπα, στο Φλαμπούρι, τη Μονή Κλειστών και το Κεραμμύδι, ενώ αναζοπύρωση εντοπίζεται αυτήν την ώρα και πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο στον δρόμο προς τα Δερβενοχώρια.

Τη δασοπυρόσβεση ενισχύουν από το πρώτο φως της ημέρας και εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συγκρατημένη αισιοδοξία έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι περιορίστηκε η ένταση των ανέμων, οι οποίοι άλλαξαν κατεύθυνση προς τια καμμένες περιοχές.

Τεράστιο είναι το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Επί τόπου παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Αττική.

Σε ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ και Σωτηρία, αλλά και τα στρατιωτικά, προκειμένουν να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα

Αναζοπύρωση αυτήν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νεοχώρι Μαγνησίας, σε ύφεση η πυρκαγιά στη θέση Καραούλι Ελευσίνας. Σε σχετική ύφεση οι πυρκαγιές σε Σχηματάρι, Αυλίδα, Δήλεσι, Μηλιές Πηλίου, Καλαμάκι Μαγνησίας, αλλά και Μελιδία και Αγιά Λάρισας.

Υπό έλεγχο τέθηκαν νωρίτερα πυρκαγιές σε πευκοδάσος στην Αθηνών-Πατρών, κοντά στην Ακράτα και στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Σε ετοιμότητα το 50% των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε επιφυλακή το 50% της αστυνομικής δύναμης σε όλη την Ελλάδα. Αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ δυνάμεις της Ασφάλειας και της Αμεσης Δράσης πραγματοποιούν περιπολίες.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στις περιοχές της Μαγνησίας και της Στερεάς Ελλάδας. Δυνάμεις της Τροχαίας διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς, ώστε να διευκολύνουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.