Κόσμος
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 11:47

ΗΠΑ: Πίεση στην Αυστρία για τη συνεργασία της με την Τεχεράνη

Δύο μήνες μετά τη γνωστοποίηση της σχεδιαζόμενης συνεργασίας ανάμεσα στον εισηγμένο στο χρηματιστήριο αυστριακό Ομιλο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου "OMV" - στον οποίο το αυστριακό κράτος διατηρεί ένα 31,5% - με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου "NIOC", οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους και τις πιέσεις τους τόσο προς την αυστριακή κυβέρνηση όσο και προς τον αυστριακό Ομιλο, να μην προχωρήσει η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον σε δηλώσεις τους στη Βιέννη σημείωναν πρόσφατα πως βρίσκονται σε σχετικές διαβουλεύσεις εδώ και καιρό με την αυστριακή κυβέρνηση και τον Ομιλο ενώ δεν απέκλειαν ως "ακραίο μέτρο" την εφαρμογή σε βάρος της αυστριακής πλευράς των προβλεπόμενων μέτρων στον σχετικό αμερικανικό νόμο περί κυρώσεων σε σχέση με το Ιράν, σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η αυστροιρανική συμφωνία.

"Ο νόμος υπάρχει και θα μπορούσε να εφαρμοστεί" ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στην αυστριακή πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως οι σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην αμερικανική και αυστριακή πλευρά διεξάγονται σε υψηλό επίπεδο και με ιδιαίτερη έμφαση και πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι να πειστεί η αυστριακή πλευρά να εγκαταλείψει τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό αυτό νόμο οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στο Ιράν ποσά άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκλείοντας αυτές για παράδειγμα από την αμερικανική αγορά κεφαλαίου. Προειδοποιώντας σχετικά την αυστριακή πλευρά, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωνε πως, μεταξύ άλλων, διακυβεύτεται το γόητρο του αυστριακού Ομίλου στο διεθνές οικονομικό-επιχειρηματικό στερέωμα.

Ηδη με τη γνωστοποίηση της επικείμενης αυστροιρανικής συνεργασίας, τόσο η κυβέρνηση της Βιέννης όσο και τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης - με εξαίρεση τους Πρασίνους που διατύπωναν κάποιες επιφυλάξεις - υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας του αυστριακού Ομίλου OMV με την ιρανική Εταιρεία NIOC απορρίπτοντας συγχρόνως τη σχετική κριτική από τις ΗΠΑ και την απειλή της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά του αυστριακού Ομίλου.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αμερικανικές απειλές τόνισε πως θεωρεί ότι τα μέτρα σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καμία σχέση με τη σχεδιαζόμενη αυστριακή επένδυση στον τομέα του φυσικού αερίου στο Ιράν, αλλά συνδέονται άμεσα μόνον με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του αυστριακού Ομίλου, Βόλφγκανγκ Ρούτενστορφερ, έχει χαρακτηρίσει τη σχεδιαζόμενη συνεργασία με το Ιράν ως σημαντικό βήμα ώστε να μην υπάρξει εξάρτηση από τη Ρωσία ως μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, τονίζοντας πως η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί εναλλακτικές επιλογές. Ο ίδιος επισήμανε κατηγορηματικά ότι τηρούνται πλήρως οι αυστριακοί νόμοι, όλες οι αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και οι κώδικες ηθικής του ίδιου του Ομίλου ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η διακήρυξη προθέσεων που είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλιο ο αυστριακός Ομιλος και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου προβλέπει συνεργασία στον τομέα φυσικού αερίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (22 δισεκατομμυρίων Ευρώ) για μια χρονική περίοδο 25 ετών, που αποτελεί, όπως αναφέρεται σχετικά, τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει συναφθεί μέχρι τώρα ανάμεσα στο Ιράν και σε ευρωπαική εταιρεία.

Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν πως πίσω από τις σαφέστατες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ βρίσκεται η ανησυχία τους πως αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος χιονοστιβάδα μιας και σειρά διεθνών πετρελαικών εταιρειών "καραδοκούν" πότε θα γίνει το πρώτο βήμα από κάποια εταιρεία που θα "σπάσει τον αποκλεισμό" κατά του Ιράν. Η ίδια θα είναι και αυτή, στην οποία, κατά κάποιο τρόπο, θα "ξεσπάσει" μεν η οργή της Ουάσιγκτον αλλά συγχρόνως θα "ανοίξει τις πύλες" για μια πλημμύρα ξένων μεγάλων επενδύσεων.

Όπως οι ίδιοι πιστεύουν, ιδιάζουσα είναι η κατάσταση για τις ΗΠΑ απέναντι του αυστριακού Ομίλου OMV καθότι αυτός συμμετέχει και στο πρόγραμμα για τον μεγάλο αγωγό "Ναμπούκο" μέσω του οποίου, και με τα αποθέματα φυσικού αερίου από Κεντροασιατικές χώρες όπως Αζερμπαιτζάν και Τουρκμενιστάν, θα μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, και η Ουάσιγκτον σίγουρα δεν θα ήθελε μια αποτυχία αυτού του προγράμματος.