Κόσμος
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 09:53

Συνομιλίες Μπους - Πούτιν εν μέσω διαδηλώσεων

Με στόχο τον κατευνασμό των πρόσφατων εντάσεων έφθασε χθες στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν χθες στο Κένεμπανκπορτ -στην κατοικία της οικογενείας του Μπους- μακρά «φιλική» συζήτηση, με στόχο να χαλαρώσει η μεταξύ τους ατμόσφαιρα προτού αρχίσουν να εξετάζουν από σήμερα τα σημαντικά και ακανθώδη ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από δύο στενούς συνεργάτες του Ρώσου ηγέτη.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και ευχάριστο κλίμα, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που παρέστη στη φιλική συνάντηση των δύο προέδρων.

«Η συζήτηση ήταν πράγματι φιλική», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Η κατοικία της οικογένειας Μπους στο Κένεμπανκπορτ επελέγη ειδικά για να βοηθήσει στο να χαλαρώσει η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται προ πολλού στο ναδίρ.

Στο μεταξύ, περίπου 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία της οικογένειας Μπους για να υπενθυμίσουν στον αμερικανό πρόεδρο την αυξανόμενη αντίθεση της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατά μήκος της Όσεαν ¶βενιου προς την κατοικία των Μπους χτυπώντας τύμπανα και κρατώντας πανώ με το έμβλημα της ειρήνης, ενώ φώναζαν: «Παραπέμψτε τον Μπους, παραπέμψτε και τον Τσέινι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο