Τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση της κατάρτισης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή.
Τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση της κατάρτισης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή.
Ειδικότερα, αναφερόμενος σε σειρά θεμάτων του υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε:
- ΕΦΚΑ-εκκρεμείς συντάξεις: Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. «Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί» τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος τόσο στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις, όσο και σε εκείνους που αναμένουν να τις πάρουν.
Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. «Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ακόμη ότι οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις δεν εκδόθηκαν το 2017, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2020.
«Δεν υπερηφανεύομαι για την κατάσταση του ΕΦΚΑ. Είναι η συνέχεια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και όλων των άλλων προβληματικών ταμείων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους πολίτες. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Εσείς λέτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ήταν όλα καλά. Γι'αυτό είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υπουργός.
- Εργασιακά: Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για τον συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο κορμός της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε Διαδίκτυο. Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη, να μας υποδείξετε μια περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, το υπουργείο θα προχωρήσει, όπως είπε, το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
- Ανεργία: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας. «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις κι εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους» σημείωσε.
- Ασφαλιστικό: Ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσονται. Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό, η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα, αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο υπουργός.
- ΣΕΠΕ: Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.). Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα διευκολύνει τους ελέγχους από το Σώμα, το οποίο θα ενισχυθεί με 121 επιπλέον ελεγκτές, είπε.
- Πολίτες με αναπηρία: «Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως ο προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν 1.700 προσλήψεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πολίτες με αναπηρία» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε ακόμη ότι με δική του πρωτοβουλία, ως ευρωβουλευτής, θεσπίστηκε η υποχρεωτική λήψη μέτρων προσβασιμότητας προκειμένου τα έργα να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
- Κατάρτιση: «Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις αιτιάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους καταλόγισε έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. «Είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνετε εκεί, όπως θα παραμείνετε και στα έδρανα της αντιπολίτευσης, γιατί είστε θύματα της αλαζονείας και της περιχαράκωσης στον εαυτό σας» είπε. Υπενθύμισε ότι μόνο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δαπανηθεί ως τώρα 3,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή μέτρων από τα οποία επωφελούνται 1.700.000 πολίτες. Όπως σημείωσε, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που έγινε προέβλεπε να δοθούν όλα τα χρήματα τον Μάιο και Ιούνιο του 2020. «Κάτι που, αν είχε συμβεί θα ήμασταν άοπλοι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όλα τα άλλα έχουν την αξιοπιστία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, τις οποίες εγκατέλειψε σε μια νύχτα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.