Ερευνητές στο CU Boulder ανέπτυξαν μια νέα, χαμηλού κόστους wearable συσκευή η οποία μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε μια «βιολογική μπαταρία».
Ερευνητές στο CU Boulder ανέπτυξαν μια νέα, χαμηλού κόστους wearable συσκευή η οποία μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε μια «βιολογική μπαταρία».
Η συσκευή αυτή, που παρουσιάστηκε στο Science Advances, είναι αρκετά εύκαμπτη για να μπορεί να φορεθεί σαν δαχτυλίδο, βραχιόλι ή άλλο αξεσουάρ που είναι σε επαφή με το δέρμα, αξιοποιώντας τη θερμότητα αυτού που τη φορά μέσω θερμοηλεκτρικών γεννητριών για να παράγει ηλεκτρισμό.
«Στο μέλλον θα θέλουμε να είμαστε σε θέση να τροφοδοτούμε τις wearable ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να χρειαζόμαστε μπαταρία» είπε ο Τζιανλιάνγκ Σιάο, senior author του νέου επιστημονικού άρθρου και αναπληρωτής καθηγητής στο Paul M. Rady Department of Mechanical Engineering στο CU Boulder.
Η όλη ιδέα μπορεί να θυμίζει κάπως το κινηματογραφικό «Matrix», όπου τα ρομπότ έχουν υποδουλώσει την ανθρωπότητα και χρησιμοποιεί τα σώματα των ανθρώπων ως μπαταρίες, αντλώντας την ενέργειά τους, ωστόσο επί της προκειμένης τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά: Οι συσκευές αυτές μπορούν να παράγουν περίπου 1 volt ενέργειας για κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέρματος- λιγότερη ενέργεια ανά περιοχή από ό,τι παρέχουν οι περισσότερες υπάρχουσες μπαταρίες, μα ακόμα αρκετή για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα ρολόγια ή τα fitness trackers.
Επιστήμονες είχαν στο παρελθόν πειραματιστεί με παρόμοιες θερμοηλεκτρικές συσκευές, μα αυτή του Σιάο είναι εύκαμπτη, μπορεί να αυτοθεραπεύεται και είναι πλήρως ανακυκλώσιμη, κάτι που την καθιστά μια πιο «καθαρή» εναλλακτική από τα συμβατικά ηλεκτρονικά. «Όποτε χρησιμοποιείτε μια μπαταρία, την εξαντλείτε και κάποια στιγμή θα πρέπει να την αντικαταστήσετε» είπε ο Σιάο. «Το καλό με αυτή τη θερμοηλεκτρική συσκευή είναι ότι μπορείτε να τη φοράτε και σας παρέχει συνεχώς ενέργεια».
Παράλληλα, όπως τόνισε, μπορεί να αυξηθεί η παραγόμενη ενέργεια εάν κάποιος βάλει περισσότερα τμήματα με γεννήτριες- σαν «τουβλάκια» Lego. «Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνδυάσω αυτές τις μικρότερες μονάδες για να φτιάξω μια μεγαλύτερη» είπε. «Είναι σαν να συνδυάζεις πολλά μικρά κομμάτια Lego για να φτιάξεις μια μεγάλη δομή. Σου παρέχει πολλές επιλογές». Ο ίδιος και οι συνεργάτες του υπολόγισαν, πχ πως κάποιος που κάνει έναν περίπατο θα μπορούσε να έχει μια συσκευή στο μέγεθος ενός κλασικού κατά τα άλλα αθλητικού περικαρπίου για να παράγει περίπου 5 volt- επίδοση καλύτερη από ό,τι οι πιο πολλές μπαταρίες.