Στο κατηγορητήριο εναντίον του Ντ.Τραμπ κατά την έναρξη της δίκης του στη Γερουσία αναφέρεται ο γερμανικός Tύπος. Σχόλια και για την ευρωπαϊκή διαχείριση της πανδημίας.
Στο κατηγορητήριο εναντίον του Ντ.Τραμπ κατά την έναρξη της δίκης του στη Γερουσία αναφέρεται ο γερμανικός Tύπος. Σχόλια και για την ευρωπαϊκή διαχείριση της πανδημίας.
Στην δεύτερη δίκη καθαίρεσης (impeachment) εναντίον του τέως αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται ο γερμανικός Tύπος εστιάζοντας στην έναρξή της ενώπιον της Γερουσίας με την παρουσίαση βίντεο από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. «Τα γεγονότα απαιτούν διευκρίνιση. Το τραύμα είναι πανταχού παρόν, όπως δείχνουν οι μαρτυρίες μελών του Κονγκρέσου περιγράφοντας τον φόβο τους και την οδύνη των συγγενών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους» παρατηρεί σε σχόλιό της η Handelsblatt σημειώνοντας: «Και μόνο το κατηγορητήριο (σε βάρος του πρώην προέδρου) είναι ένα σημαντικό βήμα. Η διαδικασία καθαίρεσης είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα του αμερικανικού Συντάγματος. Το Κογκρέσο έχει καθήκον να κάνει χρήση αυτού του μέσου, προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή στην ημερήσια διάταξη μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο (…) Ο Τραμπ υπονόμευσε επί μήνες τη δημοκρατία με μια εκστρατεία κλονισμού της εμπιστοσύνης και οργής. Γι αυτό είναι αναπόφευκτο, οι Δημοκρατικοί και μια χούφτα Ρεπουμπλικανών να προσπαθούν να του αποδώσουν την πολιτική ευθύνη. Οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε για τους μελλοντικούς προέδρους ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται τις συνέπειες αντίστοιχων πράξεων.»
Η Handelsblatt προβαίνει επίσης και σε μια σύγκριση με την πρώτη παραπομπή του Τραμπ: «Ακόμη και σήμερα η υπόθεση με την Ουκρανία λειτουργεί ως μια καλά τεκμηριωμένη μαρτυρία για το πώς ένας πρόεδρος καταχράται της εξουσίας του. Ακόμη κι αν ο Τραμπ εκ νέου αθωωθεί, η δίκη θα δείχνει πόσο μακριά τράβηξε τα όρια για το τι είναι εφικτό να γίνει και να λεχθεί στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Δύσης. Γι αυτό δεν έχει σημασία αν ο Τραμπ βρίσκεται στο Οβάλ γραφείο ή για γκολφ στο Mar-a-Lago. H αστυνομία και η εισαγγελία κάνουν ήδη τη δουλειά τους για την επιβολή του νόμου. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι και το Κογκρέσο να συμβάλει το μερίδιό του σε πολιτικό επίπεδο.»
«Η υπεροφορτωμένη ΕΕ»
Στην αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία και ειδικόυερα η διάθεση των εμβολίων αναφέρεται σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «H έλλειψη εμβολίων δείχνει ότι δεν μπορεί να φορτώνει κανείς πολλά βάρη στις Βρυξέλλες. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η τρίτη κατά σειρά κρίση που πλήττει την ΕΕ μέσα σε λίγα χρόνια. Το 2007 ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία μετατράπηκε σε νομισματική κρίση στην ευρωζώνη. Ακολούθησε το 2015 η προσφυγική κρίση (...). Και στις τρεις περιπτώσεις οι αρχικές αιτίες των κρίσεων δεν εντοπίζονται στην Ευρώπη. Ιστορικά αυτό είναι ασυνήθιστο. Στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι ήταν οι ίδιοι υπαίτιοι για όσα υπέφεραν, εξαιτίας των πολέμων που διεξήγαγε ο ένας εναντίον του άλλου. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος για να χαιρόμαστε. Ο ίδιος θεσμός που έφερε την ειρήνη στους Ευρωπαίους χάνει σε αξιοπιστία καθώς η μια κρίση διαδέχεται της άλλης».
Ο θεσμός, τον οποίο θέτει στο μικροσκόπιο η FAZ δεν είναι άλλος από την Κομισιόν και τις αδυναμίες της στη διαχείριση κρίσεων. Σε άλλο σημείο το σχόλιο παρατηρεί σε σχέση με το θέμα των εμβολίων: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ευρωσκεπτικιστής για να αντιληφθεί ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις, για τις οποίες η φον ντερ Λάιεν τώρα ζητά δημόσια συγγνώμη, προήλθαν από το γεγονός ότι το προσωπικό των Βρυξελλών δεν έχει καμία εμπειρία με αντίστοιχες διαδικασίες παραγγελιών (…) Στην ασθμαίνουσα τάξη των πεπεισμένων Ευρωπαίων, πολλοί πίστευαν ότι οι κρίσεις ήταν χρήσιμες γιατί μπορούσαν να οδηγήσουν σχεδόν αυτόματα στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Αυτό συνέβη σίγουρα στην ευρωκρίση, στην προσφυγική κρίση λιγότερο. Στην πανδημία, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες εμπειρίες, δεν φαίνεται απαραίτητο (…) Ένα είναι σίγουρο: στο άμεσο μέλλον δεν αναμένονται πλειοψηφίες για την αναθεώρηση των Συνθηκών που θα μετέτρεπαν την Κομισιόν σε μια πλήρως ικανή κυβέρνηση. Συνεπώς θα συνεχίσει να είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη να φροντίζουν για τις επιχειρήσεις της ΕΕ-κυρίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Aναξιόπιστες προβλέψεις λόγω αβεβαιότητας
Στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην ΕΕ αναφέρεται σχόλιο στην αυστριακή Die Presse, το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Κομισιόν χθες διόρθωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος. Και δεν θα είναι η τελευταία διόρθωση προς τα κάτω. Πιθανώς. Αυτό λοιπόν μας φέρνει ενώπιον του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι: δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Οι αβεβαιότητες είναι πάρα πολλές. Όχι μόνο αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας αλλά και αναφορικά με τους τρόπους που θα βρει η πολιτική για να βγει από το αδιέξοδο του κορωνοϊοϋ».