Κοινωνία
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 10:49

ΚΕΔΕ: Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά του διαδικτυακού- σχολικού εκφοβισμού των παιδιών

Σύμφωνο Συνεργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο την προστασία των παιδιών και την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων, υπέγραψαν χθες το απόγευμα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. 

Σύμφωνο Συνεργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο την προστασία των παιδιών και την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων, υπέγραψαν χθες το απόγευμα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, την αύξηση της ψυχολογικής πίεσης που βιώνουν ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ παιδιών και εφήβων που λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, ΚΜΟΠ και ΚΕΔΕ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρεμβάσεων ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής προστασίας.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και καμπάνιες ενημέρωσης και προβολής θεμάτων που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο διαδικτυακό και σχολικό περιβάλλον, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του παιδιού και την αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας. Προβλέπεται, παράλληλα, η υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο προέδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δηλώνει ότι «Η συνεργασία ΚΕΔΕ και ΚΜΟΠ στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής δράσης και καινοτομίας προς όφελος των δημοτών, ειδικά αυτή την περίοδο που ασκείται μια μεγάλη ψυχοκοινωνική πίεση λόγω της πανδημίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ευάλωτα ειδικά στον άγριο κόσμο του διαδικτύου αλλά και στην καθημερινότητά τους. Την ίδια ώρα διαπλάθουμε το μέλλον, αφού η δική τους εκπαίδευση θα δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες που θα μπορούν να φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία.

Η ΚΕΔΕ αξιοποιεί κάθε δυνατότητα παροχής της απαραίτητης υποστήριξης στους πολίτες με νέα εργαλεία σύμφωνα και με τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες. Επενδύει σε δράσεις που κάνουν την κοινωνική συνοχή πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα συνεργασία μας με το ΚΜΟΠ- Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας» 

Από την πλευρά της η κα. Αντωνία Τορρένς, γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ και αντιπρόεδρος της COFACE Families Europe  (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης), ευχαρίστησε τον κ. Παπαστεργίου και την ΚΕΔΕ για την θετική ανταπόκριση και σημείωσε «πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική και σημαντική σύμπραξη που μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα όχι μόνο στους τομείς της πρόληψης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης ως προς κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και της αντιμετώπισής τους.

Έχει σημασία, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Το ΚΜΟΠ, τα τελευταία 43 χρόνια προωθεί τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την υλοποίηση κοινωνικών πρωτοβουλιών, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η καινοτόμος δράση ‘Live Without Bullying’ (www.livewithoutbullying.com) με στόχο την άμεση υποστήριξη παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας και αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, μαθητές (13 έως 18 ετών), γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης. Πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη εφαρμογή messaging υποστήριξης στη χώρα μας, παρέχεται δωρεάν και έχει παρουσιαστεί και διακριθεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική».