Η ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της πολυβραβευμένης Ζακλίν Λέντζου, ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Η ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της πολυβραβευμένης Ζακλίν Λέντζου, ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Η ταινία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα αφού εξασφάλισε μια θέση στο νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα «Encounters», ένα από τα περίοπτα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ, που «αποτελεί καθρέφτη του 21ου αιώνα, μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να αναδείξει αισθητικά και μορφολογικά τολμηρές δημιουργίες ανεξάρτητων, πρωτοπόρων δημιουργών» και ετοιμάζεται φέτος για τη δεύτερη έκδοσή του.
Το νέο διαγωνιστικό τμήμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Berlinale (που γεννήθηκε το 1951 ανάμεσα στα ερείπια της πιο εμβληματικής μεθορίου του Ψυχρού Πολέμου) να διατηρήσει τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφικούς θεσμούς του κόσμου.
Η υπόθεση του έργου πραγματεύεται μια ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού κι ενός γονιού. Με άλλα λόγια είναι η ιστορία ενηλικίωσης μιας σχέσης. Μια ταινία για την αγάπη, την κίνηση, τη ροή και την έλλειψη αυτών.
Έπειτα από χρόνια αποξένωσης, η Άρτεμις αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστο σε αυτήν άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει θ’ απαντηθούν μεμιάς. Τα κομμάτια του πάζλ της σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.
Όσο ποιητικό άλλο τόσο επώδυνα αληθινό, τρυφερό και βαθιά προσωπικό το «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» είναι μια ταινία για τον φόβο της οικειότητας, τον πόνο του τραύματος και τη βαθιά ανάσα της συγχώρεσης. Αλλά ίσως πάνω και από αυτά είναι μια ταινία για το πως η αλήθεια, όσο γλυκόπικρη κι αν είναι, είναι ο μόνος δρόμος που μας πάει μπροστά. Όπως ακριβώς και η αγάπη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ζορμπά.
«Ελληνικό χρώμα» στην Αγορά του Φεστιβάλ
Η Berlinale προσαρμόστηκε στις συνθήκες της πανδημίας δίνοντας υβριδική μορφή στην 71η διοργάνωσή της. Οι προβολές θα γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι, 9-20 Ιουνίου 2021, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι δράσεις της Αγοράς του Φεστιβάλ, όμως, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από 1 έως 5 Μαρτίου 2021. Δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν στις δράσεις.
Συγκεκριμένα το «Glory B» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (με παραγωγό τη Φανή Σκαρτούλη της Faliro House Productions) επιλέχθηκε στο «Talent Project Market - Projects and Producers Talents» ενώ το «Αποκλονίστηκε η Ψυχή μου» του Σύλλα Τζουμέρκα (με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη της Homemade Films) και συμπαραγωγό το Ίδρυμα Ωνάση- επιλέχθηκε να συμμετέχει στο «Official Project Selection».
Η φετινή παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στην Αγορά της Berlinale θα είναι ψηφιακή, μέσω του ψηφιακού περιπτέρου του.
Η συμμετοχή της Διεύθυνσης της Hellas Film σε αυτό έχει σκοπό την προώθηση του καταλόγου του ΕΚΚ με τις πρόσφατες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις οποίες είναι συμπαραγωγός, αλλά και του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.
Στο ψηφιακό περίπτερο του ΕΚΚ συμμετέχει επίσης η Διεύθυνση Hellenic Film Commission προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως τόπο γυρισμάτων διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και οργανώνοντας δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του European Film Market με το ευρωπαϊκό δίκτυο των film commissions (European Film Commissions Network).