Στην πανδημική κρίση μάθαμε τα αστικά λύματα. Αυτά είναι ένας δείκτης για τα βαριά προβλήματα. Οι μεταβολές στο ιικό φορτίο «μιλάνε» για τη διασπορά στην κοινότητα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Στην πανδημική κρίση μάθαμε τα αστικά λύματα. Αυτά είναι ένας δείκτης για τα βαριά προβλήματα. Οι μεταβολές στο ιικό φορτίο «μιλάνε» για τη διασπορά στην κοινότητα.
Τα απορρίμματά μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν καθρέπτης της ένδειάς μας. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, κάποιος που προσγειώθηκε στην Ελλάδα των μνημονίων να ψάξει στα σκουπίδια για να μάθει. Έβλεπε ανθρώπους, που δεν ήταν ένοικοι του κοινωνικού υπογείου ή ισογείου, σκυμμένους ή μισοχωμένους σε κάδους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΣΔΚΝΑ, το 2010 η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων ή τουλάχιστον αυτών που καταλήγουν σε χώρους ταφής ήταν περίπου 4%, ενώ το 2011 έφτανε σε διψήφιο ποσοστό.
Στον καιρό των ακορντεόν ή της βεντάλιας των μέτρων κόσμος φυτοζωεί, αλλά δεν αποτυπώνεται σε δείκτες. Πολλά νοικοκυριά ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, μα περνούν κάτω από το ραντάρ.
Επιπλέουν με τη στήριξη συγγενών και φίλων ή του κράτους. Πόσο; Για πόσο ακόμη με τα 534 ευρώ, που κρύβουν αυτό που αναμένουν οι οικονομολόγοι σε λίγο καιρό; Το θέμα των επιχειρήσεων-ζόμπι έθιξαν πρόσφατα οι FT, διερωτώμενοι «για πόσο μπορεί η Ευρώπη να κρατά τις επιχειρήσεις έξω από το νερό». Πόσες θα επανέλθουν;
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του IOBE, σε ρεπορτάζ της ARD από την Αθήνα: «Η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις επιχειρήσεις χορηγείται υπό τον όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια, αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζομένους και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».
Σημαντική πίεση στη χώρα που ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Πού πάμε, λοιπόν; Πουθενά προς το παρόν.
Ακόμη κι αν προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2021 για την Ελλάδα η Κομισιόν. Δεν έχει λήξει ο συναγερμός και δεν προβλέπεται εμβολιασμός για της αβεβαιότητας τον ιό.