Πολιτική
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 20:04

Οξυνση της αντιπαράθεσης με αφορμή τις πυρκαγιές

Για «μιζέρια», «στείρα άρνηση» και «μηδενισμό» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα: «Οικονομία της Οικογένειας». Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών τόνισε ότι «όπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος». Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός «ζει σε γυάλα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και ανικανότητα.

«Οπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα: «Οικονομία της Οικογένειας».

«Η χώρα μας πέρασε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες, η διάρκεια του καύσωνα ήταν η πιο μακρά που γνώρισε ο τόπος. Ξέσπασαν πάνω από 300 πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «πληγή στην Πάρνηθα είναι πληγή στην ψυχή μας».

«Οι υλικές ζημιές καταγράφονται άμεσα για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Οπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

«Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών που προκαλούν οι κλιματικές συνθήκες, το περιβάλλον συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες, είναι εθνική μας υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Απευθυνόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε «υπευθυνότητα και όχι ανέξοδες κορώνες», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ψήφοι στις εθνικές καταστροφές».

Με αφορμή πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορώντας το για διαστρέβλωση και παραποίηση της πραγματικότητας. Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πολεμά και υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις, «αντιδρά και λέει “όχι” σε όλα».

Κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και την ανεργία.

Γ. Παπανδρέου: «Ο Πρωθυπουργός ζει σε γυάλα»

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, ανεπάρκεια και αλαζονεία. Εξαπέλυσε επίσης προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι είναι «απών από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Η κυβέρνηση απαξίωσε τη ΔΕΗ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών για τις πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός «ζει σε μια γυάλα», «δεν έχει τσίπα» και πως η κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στο παρελθόν. «Η ΝΔ έχει κριθεί ανίκανη και αναξιόπιστη».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

Στο θέμα των ομολόγων, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «λεηλασία των Ταμείων, για την οποία υπόλογη είναι η κυβέρνηση». Επανέλαβε επίσης την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Κριτική Αλ. Παπαρήγα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι «δεν δίνουμε καμμία εμπιστοσύνη στην δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα γίνει αναδάσωση», ενώ κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ επειδή επέτρεψαν σε καταπατητές να εκμεταλλευτούν το καθεστώς και να βγουν κερδισμένοι.

Ανέφερε ακόμη ότι η «κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδίδει όλα τα προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ», ενώ το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα σε 3,5 χρόνια.

Ένός λεπτού σιγή

Ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών και του καύσωνα τήρησε η Βουλή. Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, πριν την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και έγινε αμέσως δεκτή τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και την πρόεδρο της Βουλής ¶ννα Μπενάκη Ψαρούδα.

«Ζούμε μια τραγωδία από την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα ενώ είχαμε και θύματα από τις πυρκαγιές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, και σωστά, για εθνικό πένθος. Προτείνω να κρατήσουμε ενός σιγή σε ένδειξη πένθους στα θύματα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

Με την πρόταση συμφώνησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Η Βουλή λοιπόν θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών και του καύσωνα», επεσήμανε η κ Μπενάκη.