Κοινωνία
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 07:26

Πώς οδηγηθήκαμε στην 3η καραντίνα

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική οδήγησε σε σκληρό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι μηνύματα που μας έρχονται από την Πάτρα, η οποία καταγράφει καθημερινά αυξημένα ομαδικά κρούσματα παρότι είναι ήδη σε lockdown.

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική οδήγησε σε σκληρό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι μηνύματα που μας έρχονται από την Πάτρα, η οποία καταγράφει καθημερινά αυξημένα ομαδικά κρούσματα παρότι είναι ήδη σε lockdown.

Πώς οδηγηθήκαμε όμως σε σκληρό lockdown στην Αττική; Η επιδείνωση της κατάστασης μέρα με τη μέρα είχε ανησυχήσει πολύ την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία φοβούμενη να μη δούμε στην Αττική -που έχει και τον μισό πληθυσμό της χώρας- εικόνες σαν αυτές που είδαμε τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Β. Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να ληφθούν τα πρώτα μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να αναχαιτισθεί κάπως η διασπορά, χωρίς να χρειαστεί να πιεστεί κι άλλο οικονομικά η αγορά.

Επίσης, παρά τις πολλές αντιρρήσεις των μισών επιστημόνων της Επιτροπής, αποφασίστηκε να μην κλείσουν ούτε τα σχολεία.

Δυστυχώς, όμως, τα μέτρα όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά είχαν και αντίθετα αποτελέσματα θα μπορούσε να πει κανείς, βλέποντας την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έφτασε μέσα σε λίγες μέρες στο 70%, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση 9% από την προηγούμενη εβδομάδα, με το νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ να βρίσκεται σε αποπνικτική κατάσταση, αφού στις κλίνες του νοσηλεύονται 280 ασθενείς και από τις 82 κλίνες ΜΕΘ λιγότερες από 10 ήταν κενές μέχρι χθες.

Επιπροσθέτως, μεγάλη διασπορά παρατηρείται στα μεταλλαγμένα στελέχη προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, διότι μπορεί να μην είναι πιο θανατηφόρα, όπως λένε, όμως μόνο το βρετανικό από τα στοιχεία που υπάρχουν διεθνώς έχει τη δυνατότητα σε έναν μήνα μέσα να οκταπλασιάσει τα κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας. Η χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Από το πρωί τα νέα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 1.200.

Τελικά έφτασαν τα 1.526 το απόγευμα, με 731 να είναι στην Αττική και 174 στη Θεσσαλονίκη. Ρεκόρ όμως καταγράφηκε και στην Αχαΐα με 97 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 166.067. Ανοδική πορεία έχουν και οι διασωληνωμένοι, με 277 άτομα χθες να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Επίσης, είχαμε άλλες 20 απώλειες και 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Όλα αυτά ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να εισηγηθεί χθες το πρωί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ολικό lockdown για την Αττική. Όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο 3ο κύμα της πανδημίας, συνεπώς είναι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Λίγη ώρα μετά, ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αξιολόγηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μια σύσκεψη που κράτησε μία ώρα και έβαλε σε μεγάλο δίλημμα τον πρωθυπουργό, όπως λένε οι πληροφορίες, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τσιόδρα να γίνει σύσκεψη της Επιτροπής και να καταθέσουν άμεσα προτάσεις.

Και όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή εισηγήθηκε lockdown για 2,5 εβδομάδες στην Αττική. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμα ανήγγειλε το καθολικό κλείσιμο της Αττικής.