Πολιτική
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 14:38

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής- Μέσα στην ημέρα οι αποφάσεις

Την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα και θα εισηγηθεί νέα μέτρα, εξήγησε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα. Όπως επίσης είπε, τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, και ειδικά της Αττικής η εικόνα της οποίας ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν, πέα από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Νωρίτερα ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε την αυστηροποίηση των μέτρων στο λεκανοπέδιο αναφέροντας πως θα εισηγηθεί την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε ο κ. Κικίλιας.  

Πώς θα γίνε το lockdown;

Μιλώντας στον ραδιόφωνο Real, στον απόηχο των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε πως δεν θα μπει «κόφτης» στα SMS όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο Θέμα, ο  κ. Σταμπουλίδης, διευκρίνισε ότι  θα λειτουργήσουν κανονικά τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές σε περίπτωση lockdown στην Αττική. «Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας», δήλωσε.

Αυτές είναι τυποποιημένες αποφάσεις, είπε ο κ. Σταμπουλίδης υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα με την δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι, το click away είναι ένα μέτρο που δεν έχει στην πραγματικότητα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αφού από τις 10 αδυνατούν να λειτουργήσουν οι 8, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός.