Έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, οι οποίες ορίστηκαν να συζητηθούν μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.
Έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, οι οποίες ορίστηκαν να συζητηθούν μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.
Νωρίτερα, απορρίφθηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εισηγήθηκε, λόγω ενός πιθανού γενικευμένου lockdown, «να παγώσει η συζήτηση και η ψήφιση του σχεδίου νόμου». Υπέρ της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «αλίμονο εάν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να "κλειδώσουμε" τη Βουλή», καθώς, όπως είπε, αυτό «θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας. O διάλογος είναι αυτός που κάνει ισχυρή τη Δημοκρατία μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «κλείνουμε έναν χρόνο σε ένα περιβάλλουν πρωτόγνωρο και η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, κατάφερε μέσα σε δύσκολες καταστάσεις να έχει κρατήσει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες και όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Η Δημοκρατία, εδώ και έναν χρόνο, στάθηκε όρθια και είχαμε διάλογο στη Βουλή». «Δεν πρέπει να διακοπεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι «προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για συγκρούσεις και "πόλεμο" στα πεζοδρόμια από τη μια και από την άλλη να παγώσει η λειτουργιά της Βουλής».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι «άλλο είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για να έρθει ένα άλλο με μεγαλύτερη διαβούλευση και τις αναγκαίες συγκλίσεις κι άλλο να ζητάμε να σταματήσει η Βουλή τη λειτουργία της επειδή υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση. Θεσμικά δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Βουλής».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, αντιτάχθηκε στο «πάγωμα» της συζήτησης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως είναι αντιφατικό να υποστηρίζεται ότι «δεν μπορεί να λέμε πως για να συζητήσουμε εδώ στη Βουλή δεν ενδείκνυνται οι συνθήκες, αλλά για να καλούμε σε συλλαλητήρια έξω δεν υπάρχει πανδημία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε πως από το πρωί, με δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό ότι είναι πιθανόν να πάμε σε ένα γενικευμένο lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους και για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα κρίσιμο σχέδιο νόμου όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και «εισηγούμαστε να παγώσει η συζήτησή του». «Δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό επί δύο ή τρεις ημέρες εμείς να συζητούμε εδώ και να μη μπορεί να γίνουν διαδηλώσεις ή να έχουμε συγκρούσεις για αυτές τις καταστάσεις», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση εξ' ολοκλήρου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί πρόκληση και είναι ανήθικο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όταν εδώ και έναν χρόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι κλειστά». «Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η Βουλή, αλλά δε μπορεί να έρχονται τέτοια νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, όταν ο λαός δεν έχει τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει» πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως είναι «τραγικό ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την κοινωνία όλη σε γενικό lockdown. Γι' αυτό συντασσόμεθα ότι θα πρέπει να αναβληθεί αυτή η συζήτηση».
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών. Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο, η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και σε συνεννόηση με τα κόμματα έχουν οργανωθεί κύκλοι ομιλητών-βουλευτών.
Πηγή: ΑΜΠΕ