Κοινωνία
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:28

Ποια μέτρα απαγόρευσης εξετάζει η κυβέρνηση

Σε εξέλιξη είναι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας , η εισήγηση της οποίας θα καθορίσει της αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων στο μέτωπο της πανδημίας.

Σε εξέλιξη είναι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας , η εισήγηση της οποίας θα καθορίσει της αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων στο μέτωπο της πανδημίας.

 Μεγάλη μερίδα των ειδικών ζητά πρόσθετα μέτρα και άμεσα σε περιοχές που εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

«Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν ‘σκάσει’ η Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της Αθήνας που τις τελευταίες ημέρες απορροφάει μεγάλο μέρος των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.070 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 532 στην Αττική και 87 στη Θεσσαλονίκη.  «Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη» σχολίασε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα μέτρα, από περιορισμούς μικρότερης έντασης μέχρι και ολικό lockdown, επιλογή που, ωστόσο, δεν φαίνεται να επικρατεί στην παρούσα φάση. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει πρόθεση για ανοιχτά σχολεία και οικονομία χωρίς να  όμως να διατρέχεται κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Βασική επιδίωξη των όποιων μέτρων αποφασιστούν τελικά αποτελεί η μείωση της κινητικότητας των πολιτών μέσω στοχευμένων μέτρων.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από τις  18.00 το Σαββατοκύριακο , η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, η λειτουργία του λιανεμπορίου με το σύστημα του click away, το κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, σχολείων και η επέκταση τηλεργασίας.

«Έξυπνη λύση» και «σχετικά αθώο μέτρο» χαρακτήρισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα.

«Δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Γώγος μιλώντας στην ANT1 πρότεινε επίσης τον έλεγχο της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, μέσω των sms SMS ενώ για τα σχολεία σημείωσε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν». Παρόμοια εκτίμηση εξέφραση και ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέροντας πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», συμπλήρωσε.

Έπειτα από τις δημόσιες τοποθετήσεις ειδικών που ζητούν το άμεσο κλείσιμο των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γνωστοποίησε χθες ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση του υπουργείου με την Επιτροπή για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων διέρρευσε ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό η εισήγηση είναι να περάσει η πόλη στις «κόκκινες» περιοχές.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, υπογράμμισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών η οποία πρέπει να περιοριστεί.

naftemporiki.gr