Η παράσταση που έβαλε το φλαμένκο στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές και παραμένει φρέσκια και επίκαιρη, έχοντας παράλληλα υμνηθεί για την πρωτοπορία της, θα παρουσιαστεί μέσα από την ψηφιακή σκηνή του Christmas Theater. Πρόκειται για την θρυλική «Κάρμεν» που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό διαδικτυακά από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Η παράσταση που έβαλε το φλαμένκο στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές και παραμένει φρέσκια και επίκαιρη, έχοντας παράλληλα υμνηθεί για την πρωτοπορία της, θα παρουσιαστεί μέσα από την ψηφιακή σκηνή του Christmas Theater. Πρόκειται για την θρυλική «Κάρμεν» των Αντόνιο Γάδες και Κάρλος Σάουρα που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό διαδικτυακά από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Μια σπουδαία χορογραφία παρουσιάζει την εκρηκτική δύναμη και την ένταση του συναισθήματος στο παραδοσιακό ισπανικό φλαμένκο. Το πάθος, η συγκίνηση, η αγάπη και η ελευθερία είναι συνώνυμα με την «Κάρμεν».
Η κορυφαία σολίστ Βανέσα Βέντο ερμηνεύει την Κάρμεν, δίνοντας έμφαση στα πολλά πρόσωπα αυτού του χαρακτήρα, γυναίκα, παθιασμένη και μαχητής της ελευθερίας, αλλά άστατη στον έρωτα καθώς φλερτάρει με τους άντρες, εμπνέοντας επιθυμία, αντιπαλότητα και ζήλια μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η ιστορία της προκάλεσε αίσθηση, πλάθοντας έναν ανυπέρβλητο χαρακτήρα-μύθο που έγινε συνώνυμος με την ισπανική εθνική ψυχή. Η «Κάρμεν» είναι αναμφισβήτητα η πιο συναρπαστική όπερα του Γάλλου συνθέτη και πιανίστα Ζορζ Μπιζέ, εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Γεννήθηκε από μια νουβέλα ενός Γάλλου και έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο από την όπερα ενός άλλου Γάλλου. Και κατάφερε από το μυθιστόρημα και την όπερα να μεταφερθεί στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει, τουλάχιστον, ακούσει για την «Κάρμεν» καθώς η ιστορία της έγινε συνώνυμο του έρωτα, της ζήλιας, του πάθους, της τραγωδίας.
Η μεταφορά της «Κάρμεν» ως μουσικής, χορευτικής και ταυτόχρονα θεατρικής παράστασης στη σκηνή συνέπεσε με τη στιγμή που ο διάσημος σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα ολοκλήρωνε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Αντόνιο Γάδες, το 1983. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε τους δυο άνδρες στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.
Εκεί που δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας της πιο ατίθασης και ελεύθερης γυναίκας
Σύμφωνα με την άποψη του Γάδες, η Κάρμεν ήταν μια ελεύθερη γυναίκα. Δεν υπήρξε στη ζωή της ούτε σατανική, ούτε δολοφόνος των ανδρών, αλλά μια τίμια, ειλικρινής και ελεύθερη γυναίκα, η οποία όταν αγαπούσε το έλεγε και όταν έπαυε να αγαπά επίσης το ομολογούσε με θάρρος και παρρησία. Γι’ αυτό και συνεργάσθηκε με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα στην παράσταση αυτή, αποκαθιστώντας την προσωπικότητα της ηρωίδας. Στην παράσταση συμμετέχουν 4 χορευτές σολίστ -principal dancers, 30 χορευτές, 5 τραγουδιστές και 2 μουσικοί -κιθαρίστες.
Κιθάρες, κρουστά και πνευστά, μοναδικοί τραγουδιστές και μια ομάδα από διάσημους χορευτές φλαμένκο, δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός μύθου. Ανάμεσα σε ταυρομαχίες και αισθησιακούς τσιγγάνους, περιτριγυρισμένοι από έντονα χρώματα με κυρίαρχο το κόκκινο, καταφέρνουν να μεταφέρουν το κοινό στην αυθεντική Ανδαλουσία, εκεί που έζησε και δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας της πιο ατίθασης και ελεύθερης γυναίκας σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι, όμως, η υπόθεση της Κάρμεν; Ο Μεριμέ λέει την ιστορία σα να του συνέβη πραγματικά σε ένα ταξίδι του στην Ισπανία, το 1830. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη. Διηγείται την ιστορία της καταστροφής του Δον Χοσέ, ενός απλοϊκού στρατιώτη που σαγηνεύεται από τα παραπλανητικά νάζια της φλογερής τσιγγάνας Κάρμεν. Ο Χοσέ εγκαταλείπει τον παιδικό του έρωτα και τα στρατιωτικά του καθήκοντα, αλλά παρ’ όλα αυτά χάνει τον έρωτα της Κάρμεν από τον φημισμένο ταυρομάχο Εσκαμίγιο.
Όταν η Κάρμεν γνωρίζει τον ταυρομάχο αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Χοσέ, που την αγάπησε με πάθος και που εξαιτίας της μπλέχτηκε με το λαθρεμπόριο αλλάζοντας ζωή, κι από στρατιωτικός κατέληξε σε αποκηρυγμένο ληστή. Αν και η Κάρμεν γνωρίζει ότι η απόφασή της θα προκαλέσει τη ζήλια του Χοσέ και θα την οδηγήσει στον θάνατο, δεν υποκύπτει, στις πιέσεις του δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αδυνατεί να ζήσει δίχως έρωτα, δίπλα σ’ έναν άντρα που δεν αγαπά πια. Έτσι έρχεται το μοιραίο τέλος, καθώς ο Χοσέ σκοτώνει με μια μαχαιριά την Κάρμεν.
Η «Κάρμεν» είναι το ίδιο το φλαμένκο, ένας χορός γεμάτος πάθος για ελευθερία. Είναι μια γυναίκα, που θέλει να ζήσει όπως αυτή επιθυμεί κι όχι σύμφωνα με τους κανόνες ευπρέπειας που επιβάλλει η κάθε κοινωνία. Διεκδικεί την ελευθερία, αψηφώντας τον θάνατο.
Πρόγραμμα παραστάσεων :
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 στις 20.00
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]