Κόσμος
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 15:42

«Για πάντα ευγνώμονες»: Η Πορτογαλία ευχαριστεί τη Γερμανία για τη βοήθεια

Ο γερμανικός στρατός την Τετάρτη έστειλε περισσότερους από 20 γιατρούς και νοσοκόμες μαζί με αναπνευστήρες και νοσοκομειακές κλίνες στην Πορτογαλία που πλήττεται σφοδρά από τον κορωνοϊό, καθώς η σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων ώθησε πολλά ευρωπαϊκά κράτη να προσφέρουν βοήθεια.

Ο γερμανικός στρατός την Τετάρτη έστειλε περισσότερους από 20 γιατρούς και νοσοκόμες μαζί με αναπνευστήρες και νοσοκομειακές κλίνες στην Πορτογαλία που πλήττεται σφοδρά από τον κορωνοϊό, καθώς η σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων ώθησε πολλά ευρωπαϊκά κράτη να προσφέρουν βοήθεια.

«Η αποστολή είναι απαραίτητη επειδή επί του παρόντος υπάρχει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Πορτογαλία και επειδή πρέπει να δείξουμε εδώ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ότι οι χώρες μπορούν να κυριαρχήσουν μόνο αυτές τις μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο στρατιωτικός γενικός γιατρός Ούλριχ Μπάουμγκερτνερ.

Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφοράς που μεταφέρει 26 γιατρούς, νοσοκόμες και ειδικούς στον τομέα της υγιεινής, καθώς και 50 αναπνευστήρες, αναχώρησε για τη Λισαβόνα.

Η γερμανική στρατιωτική ομάδα θα φέρει επίσης 150 νοσοκομειακά κρεβάτια στην Πορτογαλία και στοχεύει να παραμείνει αρχικά για τρεις εβδομάδες.

Ο πρέσβης της Πορτογαλίας Φρανσίσκο Πιμεντέλ ντε Μέλο Ριμπέιρο ντε Μενέζες ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση και τον στρατό για την ιατρική υποστήριξη: «Το έργο τους θα είναι πολύ ευπρόσδεκτο στην Πορτογαλία και θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για αυτήν τη βοήθεια».

Η Αυστρία έχει προσφερθεί να δεχτεί 10 έως 15 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19 που θα κατανεμηθούν σε διάφορα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η πρεσβεία της στην Πορτογαλία.

«Τώρα έχουμε λίγο περισσότερη ικανότητα, αυτή είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αυστρίας Ρόμπερτ Ζισγκ στο Reuters στην πρεσβεία της Λισαβόνας.

Τα υπουργεία υγείας και άμυνας των δύο χωρών βρίσκονταν σε τακτική επαφή και εναπόκειται στην Πορτογαλία να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την προσφορά, είπε.

Νοσοκομεία σε όλη την Πορτογαλία, ένα έθνος περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ασθενοφόρα μερικές φορές ουρές για ώρες λόγω έλλειψης κλινών, ενώ ορισμένες μονάδες υγείας αγωνίζονται να βρουν αρκετό ψυκτικό χώρο για να σώσουν τα πτώματα των νεκρών.

Αν και οι καθημερινές λοιμώξεις και οι θάνατοι από το COVID-19 στη χώρα την Τρίτη υποχώρησαν και λιγότεροι ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, οι γιατροί και οι νοσοκόμες εξακολουθούν να είναι υπερβολικοί.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει συνολικά 13.017 θανάτους COVID-19 και 731.861 λοιμώξεις, ανέφερε σχεδόν τους μισούς από τους θανάτους της COVID-19 τον περασμένο μήνα, καθώς τα κρούσματα σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters