«Είναι νωπή η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη», απαντάει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκλογών- δεδομένου ότι η μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδεύτηκε από σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2021, λόγω της εμπειρίας του στις εκλογικές αναμετρήσεις.
«Είναι νωπή η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη», απαντάει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκλογών- δεδομένου ότι η μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδεύτηκε από σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2021, λόγω της εμπειρίας του στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Λιβάνιος αναφέρεται επίσης στο ζήτημα της πανδημίας. Όπως υποστηρίζει οι εμβολιασμοί έχουν προκαλέσει «διεθνή αναστάτωση», ωστόσο, όπως υποστηρίζει στην Ελλάδα επιτεύχθηκε ο στόχος του Ιανουαρίο.
Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς για την προμήθεια των εμβλολίων, ο κ. Λιβάνιος υποστηρίζει ότι «όσο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυστηροποιεί τη στάση της έναντι των φαρμακευτικών εταιριών, ζητώντας να τηρήσουν στο ακέραιο τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, θα έχει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με τρόπο παραγωγικό, να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ροής των εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν επίτευγμα της ανθρωπότητας. Ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η Ευρώπη, μάλιστα, έχει επενδύσει στην επιστημονική έρευνα για το εμβόλιο. Όσοι υποτιμούν τη δύναμή της, νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά», προσθέτει.
Σχολιάζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Λιβάνιος εκτιμάει ότι «όταν ένας δήμαρχος, της Ορεστιάδας εν προκειμένω, κερδίζει τις εκλογές από τον Α’ γύρο με 50,3% αλλά εντούτοις δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορούσε να εκλέξει δικούς του δημάρχους, επιχείρησε μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων να μπλοκάρει το έργο τους, με αποτέλεσμα τελικά έναν νόμο – έκτρωμα. Ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ισχύσει από το 2023, προβλέπει ότι ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγεί από τον α’ γύρο με 43%, εκλέγοντας τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Η θητεία γίνεται 5ετής, που είναι χρόνος ικανός για να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα σχέδια κάθε αιρετού. Παράλληλα, τίθεται όριο 3% στην εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Ποσοστό ευθυγραμμισμένο με εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό τερματίζει την ομηρεία των εκλεγμένων».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λιβάνιου:
- Η διαδικασία εμβολιασμού εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σας σχεδιασμό; Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και πότε εκτιμάτε ότι θα χτιστεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας»;
Η διεθνής αναστάτωση στο θέμα των εμβολίων επηρεάζει την αλυσίδα εμβολιασμού και τον προγραμματισμό σε όλες τις χώρες. Στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί ήδη 200.000 πολίτες. Ο στόχος του Ιανουαρίου επιτεύχθηκε. Από εδώ και στο εξής όλα εξαρτώνται από τη ροή των εμβολίων. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, που βασίζεται στο ότι είναι εξασφαλισμένη η 2η δόση για κάθε πολίτη που έχει εμβολιαστεί.
- Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι Βρυξέλλες την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: η πρόταση του Πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη. Ήδη, συμφωνήθηκαν από τα κράτη – μέλη, με τη στήριξη της Κομισιόν, οι κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών ιατρικών πιστοποιητικών. Αφού και ο πλέον κακόπιστος πείστηκε ότι το πιστοποιητικό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διαβατήριο, ήταν δεδομένο ότι η ΕΕ θα συναινούσε καθώς, όσο περνά ο καιρός, θα γίνεται επιτακτικό να γίνουν γρηγορότερες οι διαδικασίες στις μεταφορές. Να εξασφαλιστεί μια νησίδα γρήγορης μετάβασης, για τους ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Τώρα, όσο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυστηροποιεί τη στάση της έναντι των φαρμακευτικών εταιριών, ζητώντας να τηρήσουν στο ακέραιο τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, θα έχει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με τρόπο παραγωγικό, να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ροής των εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν επίτευγμα της ανθρωπότητας. Ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η Ευρώπη, μάλιστα, έχει επενδύσει στην επιστημονική έρευνα για το εμβόλιο. Όσοι υποτιμούν τη δύναμή της, νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά.
- Πολλές χώρες της Ευρώπης υιοθετούν το τελευταίο διάστημα πιο σκληρά μέτρα περιορισμού. Η Ελλάδα τα χαλαρώνει σιγά σιγά. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αυστηροποιηθούν και πάλι τα μέτρα εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου;
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική της να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να μην αποβαίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας. Κάθε εβδομάδα αποτιμούμε την κατάσταση και βάζουμε την ανάλογη ταχύτητα. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να βάλουμε και όπισθεν. Και η στρατηγική μας αυτή έχει αποδειχθεί, εδώ και 10 μήνες, ως η πλέον ενδεδειγμένη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση.
- Ήταν αντιδημοκρατικό μέτρο ο περιορισμός των συναθροίσεων, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση; Εκτιμάτε ότι μπορούσε να είχε αποφευχθεί η απαγόρευση αυτή;
Τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να δαμαστεί η πανδημία, όλοι οι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχουμε στερηθεί πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία συνιστούν κοινωνικές κατακτήσεις. Τα έχουμε στερηθεί όμως, συνάπτοντας ένα ιδιότυπο συμβόλαιο, ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και απαραίτητα για να μας εξασφαλίσουν περισσότερη ελευθερία αύριο. Νομίζω ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το έχει πει καλύτερα από τον καθένα.
- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιος είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης αυτή; Δεν είναι πιο δημοκρατικό σύστημα η απλή αναλογική, όπως λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Το πιο δημοκρατικό είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα. Εκείνο που αντικατοπτρίζει τη βούληση των πολιτών. Όταν ένας δήμαρχος, της Ορεστιάδας εν προκειμένω, κερδίζει τις εκλογές από τον Α’ γύρο με 50,3% αλλά εντούτοις δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορούσε να εκλέξει δικούς του δημάρχους, επιχείρησε μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων να μπλοκάρει το έργο τους, με αποτέλεσμα τελικά έναν νόμο – έκτρωμα. Ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ισχύσει από το 2023, προβλέπει ότι ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγεί από τον α’ γύρο με 43%, εκλέγοντας τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Η θητεία γίνεται 5ετής, που είναι χρόνος ικανός για να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα σχέδια κάθε αιρετού. Παράλληλα, τίθεται όριο 3% στην εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Ποσοστό ευθυγραμμισμένο με εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό τερματίζει την ομηρεία των εκλεγμένων. Σας θυμίσω ότι στη Θεσσαλονίκη, στις δημοτικές εκλογές του 2019, είχαν συμμετάσχει 19 συνδυασμοί. Οι 16 εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο και οι 9 απέσπασαν στις κάλπες από 1% έως 2%. Συνταγή πλήρους διάλυσης, στο όνομα της δήθεν «απλής και άδολης» αναλογικής.
- Η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις εθνικές και προσεχώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι στο σχεδιασμό σας η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και στις ευρωεκλογές και προς ποια κατεύθυνση;
Από το βάπτισμα της Ελλάδας στις ευρωεκλογές του 1981 έως τις τελευταίες του 2019, έχουν δοκιμαστεί αρκετά μοντέλα, που αφήνουν πίσω τους θετικές και αρνητικές αποτιμήσεις. Το αν είναι καταλληλότερη για την εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και στις ευρωομάδες η λεγόμενη λίστα υποψηφίων ή ο σταυρός προτίμησης είναι μία από τις δημοφιλείς συζητήσεις. Όπως επίσης και αν συμβάλει θετικά για την ανάδειξη ικανών ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην απαιτητική δουλειά του ευρωβουλευτή, η λειτουργία όλης της επικράτειας ως μιας γιγαντιαίας εκλογικής περιφέρειας. Την παρακολουθώ κι εγώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση αλλά ίσως είναι νωρίς να μας απασχολήσει κάτι τέτοιο.
- Η μετακίνησή σας στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδεύτηκε από σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2021, λόγω της εμπειρίας σας στις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξετάζει η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Είναι νωπή η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβετε ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ;
Η κυβέρνηση, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει επεξεργαστεί συστηματικά ένα νομοθέτημα για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Η Ελλάδα, όπως όφειλε εδώ και αρκετά χρόνια, ενσωματώνει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική οδηγία που εκσυγχρονίζει τον τρόπο που τα οπτικοακουστικά Μέσα αντιμετωπίζουν τον πολίτη, στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία του. Ακολουθούν και άλλες πρωτοβουλίες, σύντομα.