Περίπου χίλιοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί και Κουβανοί, έχουν αποκλειστεί στη βόρεια Κολομβία εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, εν προκειμένω με τον Παναμά, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι τοπικές αρχές.
Περίπου χίλιοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί και Κουβανοί, έχουν αποκλειστεί στη βόρεια Κολομβία εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, εν προκειμένω με τον Παναμά, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι τοπικές αρχές.
Εγκατεστημένοι σε προχειροφτιαγμένες σκηνές σε παραλία στη Νεκοκλί, οι μετανάστες, που έχουν σκοπό να φθάσουν στις ΗΠΑ, θέλουν να ταξιδέψουν μέσω του επικίνδυνου Κόλπου της Ουραμπά προς την κοινότητα Ακαντί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της τοπικής μονάδας της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (UNGRD), ο Σέσαρ Σουνίγα.
Όμως ο δήμος της Ακαντί, που βρίσκεται πιο κοντά στα σύνορα με τον Παναμά, αρνείται να τους υποδεχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε τουαλέτες (...) και δεξαμενές νερού» για να καλυφθούν οι σωματικές ανάγκες των μεταναστών, είπε ο αξιωματούχος του δήμου της Νεκοκλί, που έχει περίπου 40.000 κατοίκους.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου εκατό παιδιά και έγκυες, εγκατέλειψαν την Αϊτή και την Κούβα, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν επίσης υπήκοοι κρατών της Αφρικής, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Σενεγάλη, η Γκάνα, το Καμερούν, το Κονγκό, η Γουινέα και η Σομαλία.
Ο δήμαρχος της Ακαντί, ο Αλεξάντερ Μουρίγιο, δήλωσε ότι εάν αποκλειστούν στη δική του κοινότητα, που είναι μικρότερη από τη Νεκοκλί, θα υπάρξει «υγειονομικός κίνδυνος» για τους κατοίκους, καθώς φοβάται πως κάποιοι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Ζήτησε να διανοιχθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» ως τα σύνορα. Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν έχουν δώσει απάντηση στην πρόταση αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Μουρίγιο, το γεγονός ότι άρχισαν ξανά διεθνείς πτήσεις τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον τομέα. Ο αριθμός των μεταναστών είναι πολύ μεγάλος για τους διακινητές, οι οποίοι «από τον Οκτώβριο, κάνουν τον διάπλου νύχτα, εξ ου και τα ναυάγια», σχολίασε ο Αουρέλιο Μονκάδα, ιερέας της μικρής ενορίας κοντά στο τουριστικό χωριό Καπουργανά.
Ο Κόλπος της Ουραμπά είναι μέρος μιας από τις κυριότερες οδούς διέλευσης μεταναστών, ορισμένοι από τους οποίους φθάνουν στην περιοχή ακόμα κι από την Ασία, για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Καραϊβικής Θάλασσας, με ενδιάμεσους σταθμούς στην κεντρική Αμερική. Επτά μετανάστες πνίγηκαν την 4η Ιανουαρίου όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί στη ζώνη αυτή.
Η Κολομβία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα χερσαία και ποτάμια σύνορά της τη 16η Μαρτίου 2020 και παρέτεινε το μέτρο ως την 1η Μαρτίου 2021, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μετρά ως εδώ 2,06 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και σχεδόν 53.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP