Την εκτόξευση της αξίας της μετοχής της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop είχε μια «περίεργη» αντιπαράθεση μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών/ ιδιωτών επενδυτών- για να πέσει ξανά μετά τον περιορισμό της λειτουργίας ενός φόρουμ συζητήσεων που λειτούργησε ως καταλύτης.
Την εκτόξευση της αξίας της μετοχής της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop είχε μια «περίεργη» αντιπαράθεση μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών/ ιδιωτών επενδυτών- για να πέσει ξανά μετά τον περιορισμό της λειτουργίας ενός φόρουμ συζητήσεων που λειτούργησε ως καταλύτης.
Όπως γράφει το BBC, η αμερικανική εταιρεία είδε την αξία της μετοχής της να σημειώνει άνοδο άνω του 300% την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, η οποία λαμβάνει χώρα μεταξύ των επαγγελματιών της Γουόλ Στριτ και ιδιωτών, «αντισυμβατικών» επενδυτών που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σαν το Reddit. Γενικότερα μιλώντας, το GameStop θεωρείται κατά κάποιον τρόπο αναχρονισμός πλέον, καθώς η αγορά βιντεοπαιχνιδιών έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταφερθεί online, με τις ψηφιακές πωλήσεις να αποτελούν τον προτιμώμενο τρόπο απόκτησης νέων παιχνιδιών αντί για την κλασική αγορά από κατάστημα λιανικής.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, νεαροί επενδυτές φαίνονται να επιδιώκουν «να τα βάλουν» με τα hedge funds σε μια «κόντρα» που υποδεικνύει το χάσμα των γενεών.
Το GameStop είχε απώλειες 795 εκατ. δολαρίων το 2019, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε έναν «στρατό» από «social media day traders», με πρόσβαση σε δωρεάν/ χαμηλού κόστους πλατφόρμες όπως το Robinhood (και, όπως προσθέτει το BBC, με πολύ χρόνο στα χέρια τους λόγω lockdown) από το να προβούν σε δραστηριότητες που προκάλεσαν άνοδο της τιμής της μετοχής. Πέρα από το GameStop στοχεύονται και εταιρείες όπως οι Blackberry, AMC κ.α.
«Κλειδί» αυτής της αναμέτρησης μεταξύ των «Γολιάθ» (hedge funds) και των πολλών μικρών «Δαβίδ» του Reddit είναι το «shorting», όπου, (σε πολύ γενικές γραμμές) πχ, ένα hedge fund δανείζεται μετοχές μιας εταιρείας από άλλους επενδυτές εκτιμώντας πως η τιμή τους θα πέσει. Το hedge fund πουλά τις μετοχές, πχ στα 10 δολάρια την καθεμία, περιμένει να πέσουν στα 5 δολάρια και τις αγοράζει ξανά. Οι δανεισμένες μετοχές επιστρέφουν στον αρχικό ιδιοκτήτη και το hedge fund έχει βγάλει κέρδος.
Το GameStop έγινε η πιο «σορταρισμένη» μετοχή της Γουόλ Στριτ, με περίπου 30% των μετοχών του να θεωρείται πως είναι στα χέρια hedge funds. Ωστόσο οι ιδιώτες επενδυτές του Reddit επιδόθηκαν σε μια φρενίτιδα δραστηριότητας (αγορά μετοχών κ.α.), στέλνοντας την τιμή στα ύψη και πιέζοντας τους επαγγελματίες («short squeeze»). Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μεγάλοι επενδυτές της Γουόλ Στριτ έσπευσαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, με τη ζήτηση να ανεβάζει ακόμα πιο πολύ την τιμή. Ένα hedge fund (Melvin Capital Management) χρειάστηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις απώλειες σε κάποιες μετοχές (μεταξύ των οποίων και του GameStop), ενώ άλλος ένας «short-seller», η Citron Research, αποσύρθηκε επίσης από την όλη «μάχη».
Όπως γράφει το BBC, για πολλούς επενδυτές του Reddit φαίνεται πως σκοπός δεν είναι απλά να βγάλουν λεφτά, μα η δραστηριότητά τους ωθείται κατά κάποιον τρόπο από μια «εκδικητικότητα». Ο αναλυτής Νιλ Γουΐλσον είπε ότι τα chat threads στο Reddit δείχνουν ότι η αντιπαράθεση για πολλούς έχει προσωπικό χαρακτήρα, καθώς πολλοί εμφανίζονται εχθρικοί απέναντι στη Γουόλ Στριτ: «Είναι μια μάχη γενεών, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα με στόχο να κλέβεις από τους πλούσιους για να δώσεις στους millennial “φτωχούς”» πρόσθεσε.
Ωστόσο πολλοί μεγάλοι επενδυτές αντιστέκονται, διατηρώντας τις μετοχές της GameStop που διαθέτουν, εκτιμώντας πως η κατάσταση θα αλλάξει και θα επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια άλλη ιδιαίτερη εξέλιξη, στο εν λόγω «rally» συνέβαλε και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής των Tesla και SpaceX, Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter τη λέξη «Gamestonk», μαζί με ένα link στο message board του Reddit που είχε αποτελέσει «κινητήρα» της ενίσχυσης της μετοχής. Το όλο θέμα έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως παρακολουθεί την κατάσταση.
Πάντως αργά την Παρασκευή οι moderators ενός stock trading forum που συνέβαλε στις εξελίξεις «έκλεισαν τις πόρτες του» προσωρινά. Όπως γράφει το Reuters, οι μετοχές του GameStop και άλλων εταιρειών έπεσαν αφού το Wallstreetbets (forum δημοφιλές στους επενδυτές του Reddit) έγινε κάποια στιγμή «invitation-only», για να ξανανοίξει αργότερα. Όπως έγραψαν είναι τεράστιος ο όγκος δραστηριότητας που παρατηρείται, οπότε τίθενται λειτουργικά θέματα.
Το κλείσιμο του forum προκάλεσε πτώση τουλάχιστον 20% στις μετοχές των GameStop, AMC Entertainment, BlackBerry και Koss Corp, υποδεικνύοντας τον ρόλο που είχε παίξει στα συγκεκριμένα «rally».
«Οδεύουμε σε έναν κόσμο όπου οι απλοί άνθρωποι έχουν την ίδια πρόσβαση με τους επαγγελματίες και μπορούν να φτάνουν στα ίδια συμπεράσματα, ή ίσως στα αντίθετα» είπε ο επενδυτής Τσαμάθ Παλιχαπτίγια στο CNBC. Η US Securities ane Exchange Commission είπε ότι είναι ενήμερη για τη μεταβλητότητα της αγοράς, ενώ η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ζήτησε από τις αρχές να αναλάβουν δράση: «Για χρόνια αυτά τα ίδια hedge funds...και πλούσιοι επενδυτές που τώρα δυσαρεστούνται από αυτό που συμβαίνει με το GameStop αντιμετώπιζαν το χρηματιστήριο ως προσωπικό τους καζίνο, ενώ οι υπόλοιποι πλήρωναν το τίμημα» δήλωσε μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι ώρα οι αρμόδιες αρχές να «ξυπνήσουν και να κάνουν τη δουλειά τους».
Όσον αφορά στο τι πυροδότησε αυτή την αντιπαράθεση, το Reuters γράφει πως όλα άρχισαν όταν ο γνωστός short seller Άντριου Λεφτ της Citron Capital «στοιχημάτισε» σε βάρος της GameStop, με αποτέλεσμα την αντίδραση των επενδυτών του Wallstreetbets, που «στοιχημάτισαν» προς την άλλη πλευρά. Ο ίδιος είπε σε βίντεο πως η Citron εγκατέλειψε το «στοίχημά» της αφού η αξία της GameStop σχεδόν δεκαπλασιάστηκε εν μία νυκτί. «Έχω σεβασμό προς την αγορά» είπε σχετικά.